У пункті пропуску “Порубне-Сірет” вилучено старовинні книги вилучили буковинські митники

Обмежені до переміщення книги «Всеобщая история литературы» 1881, 1882, 1885 та 1888 років видання виявили співробітники Буковинської митниці у взаємодії з представниками прикордонного загону та СБУ в Чернівецькій області.

Наш співвітчизник перетинав митний кордон кілька годин тому в пункті пропуску “Порубне-Сірет” митного поста “Вадул-Сірет” в якості водія транспортного засобу, що прямував до Італії. Для перетину кордону чоловік обрав смугу руху «зелений коридор», чим заявив про відсутність речей, що підлягають декларуванню.

Згідно рішення митного органу транспортний засіб та громадянин були виведені до «червоного коридору». Під час здійснення митних формальностей у одній з коробок, заявлених громадянином як особисті речі, виявлено не пред’явлені та приховані від митного контролю предмети.

У зв’язку із сукупністю зовнішніх ознак, які вказували на можливість зарахування друкованих видань до таких, що становлять культурну цінність, до огляду було залучено співпробітника служби контролю за переміщенням культурних цінностей.

Згідно заключення експерта – мистецтвознавця 4-х томник підпадає під дію Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» й може бути вивезений тільки на підставі свідоцтва на право вивезення культурних цінностей.

Вказаних дозвільних документів на вивезення книг громадянин не мав.

За даним фактом працівники митниці запровадили справу про порушення митних правил за ч.1 ст.483 МКУ. В ході провадження у справі вилучені предмети буде направлено на додаткову державну експертизу для визначення їх цінності.

17.09.2020