Порядок оформлення та видачі документів з безконтактним електронним носієм на період дії карантину

Згідно рішення КМУ від 26 серпня 2020 р., карантин в Україні на загальнонаціональному рівні продовжено до 31 жовтня включно.

У зв’язку з цим у наших громадян, а також іноземців та осіб без громадянства, виникає чимало запитань щодо порядку оформлення та отримання біометричних документів у  цей період.

Перш за все нагадаємо, що до завершення офіційного терміну дії карантину оформлення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи за потреби може здійснюватися не лише за місцем реєстрації проживання, а й за місцем звернення. Відповідно, громадяни України у разі необхідності можуть звертатися до ближчого підрозділу ДМС України для отримання наступних адміністративних послуг:

– оформлення та видача паспорта громадянина України у формі картки (у разі обміну паспорта, замість втраченого або викраденого);

– оформлення та видача паспорта громадянина України у формі картки по досягненню 14-річного віку (вперше);

– вклеювання фото до паспорта громадянина України при досягненні 25- та 45-річного віку.

Принагідно зазначимо, що до завершення карантину тимчасово не застосовується норма про обов’язкове оформлення паспорта громадянина України у вигляді ID-картки у випадку протермінування місячного строку для вклеювання актуального фото при досягненні 25- та 45-річного віку.

Також на цей час діє мораторій та застосування адмін-стягнень  щодо іноземців та ОБГ, які не звернулися своєчасно до підрозділів ДМС для продовження терміну дії посвідки на проживання.

Водночас тимчасово пом’якшено умови видачі раніше оформлених документів. Так, за бажання особи, отримати виготовлений документ можливо не за місцем подання заяви, а за місцем перебування.

Для цього необхідно звернутися до ближчого територіального підрозділу ДМС України із відповідною письмовою заявою.

Нагадуємо, що отримати документ можна виключно особисто, оскільки під час видачі обов’язково проводиться процедура верифікації особи та сканування відбитків пальців рук.

Управління ДМС у

Чернівецькій обалсті