ОПРИЛЮДНЕНО РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ ТА СПІЛКУВАННЯ З МЕШКАНЦЯМИ ГЛИБОЦЬКОЇ ГРОМАДИ ПО ПРОГРАМІ DOBRE

Глибоцькою селищною радою об’єднаної територіальної громади було проведено велику роботу з практичного завдання для того, щоб потрапити у  фінал відбору програми DOBRE.

Сьогдні, 28 серпня,  відбулося засідання команди Глибоцької ОТГ, де було оприлюднено та обговорено результати роботи, яку провели серед мешканців громади по впровадженню програми  DOBRE «Практичне завдання для фінального відбору програми DOBRE».

Опитування проводилося двома шляхами: через офіційний вайбер – канал громади: Громада/To Day та анкетуванням населення.

РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ ТА СПІЛКУВАННЯ З МЕШКАНЦЯМИ ГЛИБОЦЬКОЇ ГРОМАДИ:

                                          ЗВІТ

Глибоцькою селищною радою об’єднаної територіальної громади було розпочато роботу з практичного завдання для фінального відбору програми DOBRE.

17 серпня 2020 року відбулося перше засідання команди Глибоцької ОТГ для впровадження DOBRE, на якому визначено формат виконання завдання.

На даному засіданні розроблено орієнтовний опитувальник бачення розвитку нашої громади, який  складається з десяти пунктів, з яких у семи пунктах запропоновано формулювання поставлених запитань і набору відповідей та зазначенням допису власної думки.

Також, було обговорено та запропоновано кількість і види форматів та інструментів залучення щодо опитування різних груп населення нашої громади. З метою інформування громадськості про заплановане опитування та враховуючи карантинні обмеження, було вирішено провести опитування мешканців громади наступними шляхами:

  • через офіційний веб – сайт: hlyboka-gromada.gov.ua;
  • через офіційний вайбер – канал громади: Громада/To Day;
  • у соціальній мережі Facebook з посиланням на Googleформу опитування;
  • для активації жителів громади в прийнятті участі в опитуванні у відкритому відео зверненні голови громади та визначенні важливості участі в програмі DOBRE;
  • розміщення в місцях частого відвідування скриньок (супер маркети, продуктові магазини);
  • поштове опитування, яке полягає у розсилці листоношами опитувальника разом з інформаційним бюлетенем «Наша громада» поштою й отриманні на них відповідей;
  • під час проведення заходу «Впливай на бюджет своєї громади» в рамках проєкту «Діємо», працівникам ОТГ провести безпосереднє фактичне опитування громадян;
  • вуличне опитування;
  • в старостатах, на зустрічах старост з мешканцями населених пунктів, які ввійшли до складу ОТГ;
  • при проведенні відділом освіти, молоді та спорту Глибоцької селищної ради батьківського форуму;
  • під час надання послуг працівниками селищної ради;
  • на робочих місцях працівниками комунальної установи.

Командою  прийнято рішення щодо охоплення населення в опитуванні не менше п’яти відсотків мешканців громади, пропорційно до чисельності населення всіх сіл, що входять в громаду, тобто 968 жителів.

Метою опитування було встановити, наскільки важливим для мешканців громади є подальший розвиток нашої громади та які зміни треба зробити в громаді в першу чергу і до вирішення яких питань люди готові долучитися особисто.

Крім того, для більш ефективної роботи команди Глибоцької ОТГ, було прийнято рішення щодо створення групи  вайбері «Команда DOBRE».

Команда Глибоцької селищної ради об’єднаної територіальної громади Чернівецької області, звітує про поведену роботу щодо залучення мешканців до подальшого бачення розвитку нашої громади, взяття різних груп населення в участі у зміненні нашої громади та яким чином будуть долучатися до перетворень.

До складу Глибоцької селищної ради об’єднаної територіальної громади входять одне селище та 8 сіл із загальною кількістю населення 19367 осіб, в тому числі: селище Глибока з населенням 9424 особи та села Михайлівка (759 осіб), Червона Діброва (673 особи), Черепківці (2114 осіб), Новий Вовчинець (334 особи), Стерче (1253 особи), Опришени (2451 особа), Слобідка (470 осіб) та Димка (1889 осіб).

Перше, що було зроблено командою Глибоцької ОТГ щодо опитування мешканців, це запропонована та оприлюднена 17.08.2020 року на офіційному вайбер – каналі громади Громада To Day анкета, яка є ефективним інструментом залучення громадськості до визначення пріоритетних напрямів розвитку нашої громади.

Аналіз результатів онлайн – опитування громадян, на офіційному вайбер – каналі громади Громада/To Day, показав наступні результати: усього в опитуванні взяли участь 929 мешканців громади, з яких в основному це мешканці селища Глибока, що становить 85 % від загальної кількості учасників опитування та 1% – 2% представники восьми населених пунктів  громади.

Серед опитаних мешканців 71% – жінки та 28% – чоловіки. Щодо взяття участі в онлайн-опитуванні цільових груп дослідження, то вікова структура наступна: від 14 до 17 року складає 1%, від 18 до 23 років – 5%, від 24 до 35 років – 37%, від 36 до 60 років – 50%, від 61 і старше – 4%.

Стосовно соціального статусу, то участь в онлайн-опитуванні взяли 59% – працюючі, 8% – безробітні, 2% – студенти, 5% – пенсіонери, 8% – домогосподарки, 4% – представників багатодітних сімей, 9% – преставники бізнесу, 2 особи з особливими потребами, 6 учасників АТО/ООС та 2 внутрішньо-переміщені особи.

Відповідаючи на запитання щодо першочергових змін в громаді – 61% опитаних вважає найбільш необхідним проведення капітального ремонту доріг місцевого значення; 14% мешканців найбільшою проблемою вважають водопостачання та водовідведення; 10 % схиляються до проблеми ремонту тротуарів та покращення благоустрою паркової зони, відповідно 6% та 4% респондентів, інші проблеми набрали від 3% до 1%.

Підтвердження проведення опитування мешканців нашої громади та їх результати, можна ознайомитися за посиланням офіційний вайбер – канал громади Громада/To Day.

Для жителів нашої громади, які не мають можливості відстежити результати онлайн-опитування, наводимо скріншоти за допомогою Print Screen.

 

Онлайн-опитування дало нашій команді можливість в найшвидші терміни (опитування проходило з 17 до 20 серпня 2020 року) та з найменшими затратами часу опитати 4,8% жителів громади. Крім того, хотілося б зазначити, що більшість громадян, які взяли участь в онлайн – опитуванні були жителі селища Глибока.

Саме тому, командою Глибоцької ОТГ прийнято рішення щодо анкетного опитування з пропорційним охопленням жителів громади у відповідності чисельності населення сіл громади.

Другим етапом роботи команди Глибоцької ОТГ було проведено опитування: через офіційний веб-сайт: hlyboka-gromada.gov.ua; поштове опитування; безпосереднє фактичне опитування громадян; при проведенні відділом освіти, молоді та спорту Глибоцької селищної ради батьківського форуму; в старостатах, на зустрічах старост з мешканцями населених пунктів,  які ввійшли до складу ОТГ; під час надання послуг працівниками селищної ради; на робочих місцях працівниками комунальної установи.

Опитування громадян, окрім прямої мети – дізнатися думки громади щодо певних питань, є й ефективним інструментом залучення громадськості до планування власного майбутнього.

Так, в анкетуванні взяли участь 1400 мешканців громади, що становить 7,2% від загальної кількості населення громади. Це мешканці селища Глибока та мешканці сіл Червона Діброва, Михайлівка, Черепківці, Новий Вовчинець, Стерче, Опришени, Слобідка та Димка.

На думку мешканців громади найбільш актуальнішими проблемами, які першочергового необхідно вирішити є: освітлення вулиць склало 19,0%; водопостачання та водовідведення -14,5%; покращення надання послуг з поводження твердими побутовими відходами – 12,2%. Також, актуальними є покращення дозвілля молоді та благоустрій паркової зони відповідно 8,9% та 10,4%. Першочергові зміни, які необхідно зробити для розвитку громади представлено на малюнку 1.

Малюнок 1. Найбільші значущі проблеми для мешканців населених пунктів громади.

 Стосовно участі респондетнів до вирішення значущих проблем найбільші з них готові долучити порадою – 39%; волонтерством – 18%, фізичною працею -15%, бути учасником робочої групи -14,8%  та 4% допомогти матеріально. При чому долучати до впровадження змін готові 73,4% опитуваних. Рівень залучення мешканців до впровадження змін в громаді представлено на малюнку 2.

Малюнок 2. Рівень залучення мешканців до впровадження змін в громаді.

За географічним дослідженням в розрізі населених пунктів ОТГ співвідношення опитаних проводилось наступним чином: 31,5 % – жителі селища Глибока; 20,4% жителі с.Черепківці; 16,4% жителі с.Опришени; 7,4%  мешканці с.Стерче; по 6,7% жителі сіл Червона Діброва та Михайлівка; по 4% жителі сіл Димка та Слобідка та 3% жителі села Новий Вовчинець. Географічне дослідження представлено на малюнку 3.

Малюнок 3. Географічне дослідження

У вибіркову сукупність увійшло 37,3% чоловіків та 62,7% жінок. Гендерна структура представлена на малюнку 4.

Малюнок 4. Гендерна структура респондентів

 

Вік респондентів коливається в межах від 14 до 61 і старше років, що відображає всі категорії жителів ОТГ, які можуть самостійно приймати рішення та нести за це відповідальність. У віковому аспекті найбільшу участь в опитування взяли жителі громади віком 36-60 років, що становить 46,9%; 24-35 років -25%; 61 і старше – 14,4%; 18-23 років – 8%; 14-17 років – 5%.

Вікова структура представлена на малюнку 5.

Малюнок 5.  Вікова структура респондентів

Щодо соціального статусу в анкетуванні взяли участь 46% працюючих, 14,7% – пенсіонери, 13% – безробітні, 9% – студенти, 7% – домогосподарки, 5% – представники багатодітних сімей, 2% – учасники АТО/ООС. 0,9% або 13 особи з особливими потребами та 0,7% або 10 внутрішньо-переміщенні особи. Структура вибіркової сукупності за показниками соціального статусу респондентів має такі характеристики:

Малюнок 6. Соціальний статус вибіркової сукупності

Третім етапом роботи команди Глибоцької ОТГ було опрацювання анкет, тобто занесення всіх результатів анкетного опитування до Excel форми, що дало змогу здійснити аналіз найбільш значущих проблем в розрізі статі, віку, соціального статусу та місця проживання.

Команда Глибоцької ОТГ представляє рейтинг проблем, що існують у кожному населеному пункті об’єднаної територіальної громади та потребують негайного вирішення, на думку мешканців громади.

Так, жителі селища Глибока визначають найбільшими проблемами: водовідведення та водопостачання, що становить 30% опитаних, благоустрій паркової зони – 17,4%; дороги місцевого значення та ремонт тротуарів – 15%.

Для жителів села Черепківці найбільшими проблемами є освітлення вулиць – 59,0%, покращення надання послуг з поводження твердими побутовими відходами – 12,6% та благоустрій паркової зони – 8,4%.

Для мешканців села Опришени трьома основними напрямками розвитку громади є будівництво дитячого садочка – 41,6%, освітлення вулиць – 12,9% та створення центру позашкільної освіти -12,0%.

Щодо покращення життя в селі Димка учасниками опитування визначено дві основні проблеми це освітлення вулиць – 28,6% та покращення надання послуг з поводження твердими побутовими відходами – 19,6%.

 Результатами анкетування щодо перспективи подальшого розвитку села Стерче мешканці визначили дві проблеми це покращення надання послуг з поводження твердими побутовими відходами становить 12,2% опитаних мешканців та покращення дозвілля молоді – 8,9%.

Для мешканців села Червона Діброва основними напрямками розвитку села є покращення надання послуг з поводження твердими побутовими відходами – 38,1%, покращення дозвілля молоді – 30,9% та водопостачання та водовідведення – 15,5%.

Для мешканців села Михайлівка трьома основними напрямками розвитку громади є водопостачання та водовідведення – 18,9%, покращення дозвілля молоді – 16,8% та благоустрій паркової зони – 16,8%.

Крім того, командою Глибоцької ОТГ хочеться виділити окремо залучення в анкетному опитуванні уразливих і традиційно мало представлених груп. Якщо дивитися то серед учасників АТО/ООС (30 респондентів) найбільш важливі проблеми визначено освітлення вулиць громади – 50%, покращення надання послуг з поводження з твердими побутовими відходами – 13% та водопостачання та водовідведення -10% .

В анкетному опитуванні взяло участь 10 внутрішньо-переміщенних  осіб, якими визначено найбільші проблемами це реконструкція очисних споруд та водопостачання та водовідведення.

Щодо багатодітних сімей, які взяли участь в анкетному опитуванні та визначили більш значущі проблеми, як будівництво дитячого садка -18,7%, водовідведення та водопостачання – 13% та покращення дозвілля молоді – 12%.

До анкетного опитування долучилися та взяли участь 276 осіб представники національних меншин, які визначили чотири основні проблеми це будівництво дитячого садка – 33,4%, освітлення вулиць – 15,9%, створення центру позашкільної освіти та покращення надання послуг з поводження з твердими побутовими відходами, відповідно склали по 9,7%.

Таким чином, в анкетуванні взяли участь: мешканці кожного населеного пункту громади;  і чоловіки, і жінки мали змогу висловити свою думку;  мешканці громади різного віку, тобто врахована думка і молоді, і старшого покоління; представники різних видів діяльності: і пенсіонери, і студенти, і ті, хто працює на себе чи веде домогосподарство, та ті, хто працює на підприємствах;  люди, які довгий час проживають на території громади, тому добре розуміють особливості населених пунктів, проблеми, а також можуть запропонувати шляхи вирішення існуючих проблем.

Загальна кількість надрукованих анкет, які отримали мешканці для заповнення, складала 2874 екземплярів. Заповнені анкети повернулись до селищної ради в кількості 1400 екземплярів, а це майже 48,7 % від загальної надрукованої кількості анкет.

Анкетування мешканців громади в рамках практичного завдання для фінального відбору програми DOBRE дало змогу отримати результати великого аналітичного дослідження, які в подальшому визначатимуть основні пріоритети розвитку громади зокрема:

  1. Анкетування визначило велику активність в бажанні жителів громади (75%) брати участь у вирішенні нагальних проблем. Про це свідчить також, що 41,6% підписників вайбер каналу взяло учать в опитуванні, це підтверджується високою активністю мешканців громади.
  2. Результати опитування стануть основним документом для розробки плану соціально-економічного розвитку на 2021 рік та в подальшому Стратегії розвитку громади. Аналіз відсотку опитаних показав, що активність мешканців сіл які входять в ОТГ є вищою ніж мешканці сіл, які увійдуть з наступного року. Що говорить про те в даних населених пунктах прийдеться більше працювати з населенням в напрямку інформаційно – роз’яснювальної роботи.
  3. Застосування гул-форми результатів опитування дає змогу проведення широкого детального аналізу щодо соціально вразливих верств населення, за віковою та етнічними ознаками та з дотриманням гендерного принципу. Що в свою чергу надає переваги і необхідність в програмі соціально-економічного розвитку врахувати їх бачення.