Така юна, така обдарована і така успішна

У цієї тендітної дівчини – випускниці із золотою медаллю Глибоцького ліцею Анастасії Богдан  велике майбутнє. Принаймні так хочеться вірити після зустрічі і розмови з нею.

А спонукало до спілкування коротке повідомлення у соціальних мережах про те, що Настя одна з трьох буковинок, яка під час зовнішнього незалежного оцінювання з англійської мови набрала 200 балів – максимально можливу кількість.

Звісно, такий успіх не є випадковим, бо ліцеїстка наполегливо ішла до мети продовж ряду років. Займатись англійською почала з початкових, а вже з восьмого класу, як каже сама Анастасія, цілком серйозно і усвідомлено. Тобто, щодня поглиблено вивчала іноземну мову не лише за шкільними підручниками, але й прочитанням художніх творів, переглядом телесеріалів (близько 30-ти), прослуховуванням аудіо матеріалів в оригіналі. При цьому уважним сприйняттям змістовних порад і настанов досвідчених вчителів з англійської Зої Степанівни Балан та Лариси Костянтинівни Зеленько.

Втім, тут дещо відступимо від теми, бо світ захоплення Анастасії Богдан значно ширший і не безуспішний. Навчилася читати з чотирьох років практично самотужки, бо матері Валентині Дмитрівни – вчительці початкових класів того ж ліцею, доводилось поправляти дочку хіба що у правильному вимовлянні букв. Далі з класу до класу Настя переходила з відмінними оцінками, брала участь у різних конкурсах та предметних олімпіадах. Зокрема, здобула ряд перемог у престижних міжнародних конкурсах з української мови ім. Петра Яцика і Тараса Шевченка, як на теренах району так і області.

Власне, треба констатувати, що і це ще не все, бо Анастасія – всесторонньо обдарована дитина, теж не без успіху поряд із сказаним відвідувала музичну (клас фортепіано) школу, танцювальний ансамбль «Ізвораш». Тепер вона пише також вірші, в тому числі і англійською мовою, музику до них і грає на гітарі, котру самостійно опанувала.

Звідки це все поєднується у такій юній особі? – спитає, мабуть, кожен із нас. Гадаю, дались у знаки перед усім родинні гени: бабусі, батька і матері, теж педагогів, тітки Світлани Дмитрівни Лучак-Кирилюк, відомої української поетеси та науковця-філолога Чернівецького національного університету. І, безперечно, наполегливість та самовідданість у розвитку свого багатогранного обдарування самої Анастасії. Хай щастить їй, а найперше у вступі до омріяного вишу чи то у Чернівцях, чи то у Львові.

Василь Гейніш