«Руки геть від мови»: у Чернівцях проведуть пікет через законопроект нардепа з Буковини

Завтра вечері, 16 липня, о 18:00 на Центральній площі Чернівців неподалік пам’ятника Тарасу Шевченку планують провести пікет через наміри Верховної Ради підтримати законопроект №2362 про мову. Його автор – нардеп від “Слуги народу” Максим Бужанський.

Про це повідомляється на Facebook сторінці “Демократична сокира. Чернівці”.

За словами організаторів акції, цей законопроєкт скасовує перехід на українську мову навчання учнів 5 — 11 класів з 1 вересня та дозволяє викладання декількох предметів російською в будь-яких школах. Це ще більше віддалятиме нас від повернення до української в освіті, а згодом — і в побуті. Атака на українську мову в Україні — це атака на українську державність.

“Розгляд закону про мову в Конституційному суді, законопроєкт від Бужанського, постійні заклики захистити права російськомовних громадян, скасувати квоти. А як щодо захисту прав україномовних та зрусифікованих громадян, які бажають хоча б для своїх дітей можливості повернутися до своєї мови? І зрештою, перехід на українську в освіті — це шанс захиститися від “руського миру”. Бо ми ж пам’ятаємо про “захист російськомовних громадян” і про те, що “Росія закінчується там, де закінчується російська мова”, правда?!”, – йдеться у повідомленні про події.

Організатори кажуть, що місце для події теж не випадкове. Тарас Шевченко стояв за нашу мову і був неодноразово за це покараний, але так і не зцурався того, хто він є і тої мови, якою він говорив. І ми теж не повинні зцуратись.