Буковинці можуть змінити виборчу адресу без зміни місця реєстрації

Тепер змінювати виборчу адресу можна без зміни місця реєстрації, тому більше виборців можуть віддати свій голос за місцем фактичного проживання.

Про це повідомили у пресслужбі Чернівецької міськради:

«Виборчий кодекс України закріпив можливість зміни виборчої адреси без зміни місця реєстрації – це дозволяє значній частині виборців проголосувати за місцем фактичного проживання».

Що може зробити виборець:

  • Подати заяву щодо зміни виборчої адреси до органу ведення державного реєстру виборців як у паперовій, так і в електронній формі з використанням мережі інтернет.
  • Заяву в паперовій формі можна подати також через уповноважену особу, повноваження якої оформлено відповідно до законодавства, що дозволить безперешкодно скористатися цією процедурою людям з інвалідністю.
  • Виборець, якому орган ведення державного реєстру виборців вже визначив виборчу адресу за фактичним місцем його проживання, може звернутися з новою заявою щодо чергової зміни не раніше, ніж через 180 днів після внесення першої до Державного реєстру виборців.

Так, тепер відсутність у громадянина України зареєстрованого місця проживання припинить бути перешкодою для його участи в голосуванні як під час проведення загальнодержавних, так і місцевих виборів.