На засіданні підкомітету ВР щодо реформи децентралізації сформували остаточний варіант нового поділу на райони

Чернівецька область тепер складатиметься з Чернівецького, Вижницького та Дністровського районів.

Вчора, 30 червня відбулося засідання підкомітету комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради. На ньому затвердили пропозиції, які надійдуть на засідання комітету. Про це стало відомо після затвердження нових кордонів районів в Україні запропоновані Кабміном. Інформацію на своєму телеграм-каналі розмістив народний депутат Олексій Гончаренко:

«Підкомітет комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув та затвердив нові кордони районів в Україні запропоновані Кабміном, крім Харківської, Хмельницької, Чернігівської та Закарпатських областей (розбіжності по одному питанню)».

Згідно оприлюднених пропозицій підкомітету, Чернівецька область складатиметься з трьох районів і їх центрами стануть Чернівці, Вижниця та Кельменці:

  • У Чернівецький район (655 тис. населення) увійдуть місто Чернівці, яке стане центром району, Кіцманський, Сторожинецький, Глибоцький, Заставнівський та Герцаївський райони.
  • У Вижницький район (91 тис.нас.), з центром у місті Вижниця, увійдуть два гірських райони Путильський та відповідно Вижницький.
  • У Дністровський район (157 тис. нас.), з центром у смт Кельменці, увійдуть Сокирянський, Хотинський та Кельменецький райони.

Політолог Михайло Шморгун вважає такий поділ непослідовним, а власне задоволенням власних амбіцій його лобістів – депутатів Мазурашу та Заремського.

“Вважаю, що найкращим варіантом поділу був варіант запропонований Урядом з центрами в Сторожинці, Чернівцях та Хотині. Варіант, який зараз розглядається в парламенті – політично вмотивований. Його лобісти – депутати Мазурашу і Заремський, повністю змінили логіку процесу і надогоду власним політичним амбіціям змінили іх конфігурацію знищивши Сторожинецький район і створивши мертвонароджену Гуцульську, або гірську резервацію з центром у Вижниці, яка приречена на управлінське фіаско через відсутність відповідних кадрів. Окремо- політично вмотивованим є перепризначення центром Дністровського району в Кельменцях. Це рішення лобіює група сокирянських політиків, які мають звязки з Топ політиками на рівні Києва. Політично вмотивована Децентралізація призведе до дезінтеграційних процесів в регіоні. Гуцульська резервація прагнутиме розширитися до рівня окремого регіону, Хотин орієнтуватиметься на Камянець -подільську англомерацію, Чернівецький район буде некерованим, оскільки місто Чернівці не може вирішити власні проблеми і на субрегіональному рівні Чернівецький район буде некерованим і хаотичним” – прокоментував Михайло Шморгун.

Натомість політолог Тарас Прокоп на своїй сторінці у фейсбук написав, що відповідно до європейської класифікації номенклатури територіальних одиниць на субрегіональному рівні (NUTS-3) має проживати не менше 150 тис. жителів і так само в нашій методиці вказано, що як правило, населення має становити не менше 150 тис. жителів. Але по нашій області, поряд з велечезним Чернівецьким районом з населенням 649 тис. жителів, створюють Вижницький район з населенням менше 100 тис.

Він також обурюється, чому народні депутати, які зараз перевернули в області реформу місцевого самоврядування з ніг на голову і при формуванні районів говорять про методику не врахували всі методичні рекомендації, а також чому вони не говорили про методику, коли знищували Новодністровськ, Сокиряни і приєднували Дорошівці до Вікна?!

Остаточне рішення щодо нового поділу на райони мають ухвалити сьогодні, першого липня на засіданні Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Після цього, відповідні зміни має затвердити своїм голосуванням Верховна Рада України.