Зупинись, схили голову і вклонись пам’яті жертв війни

 

Власне, так робили і роблять, наче за покликом з Небес, всі чесні і сумлінні люди, які проходили та проходять, їхали і проїзжають повз цей меморіальний комплекс у селі Валя-Кузьмина полеглим воякам – жертвам Першої світової війни 1914-1918 років. До слова, тут у чотирьох склепах поховані рештки близько 3800 солдат різних національностей: українців, румунів, німців, поляків. Меморіальний комплекс є пам’яткою історії, що, звісно, потребувала відповідного ремонту та впорядкування прилеглої території. І, коли цьогоріч 9-го червня на згаданому місці побували голови Чернівецької обласної та Глибоцької районної адміністрацій Сергій Осачук та Іван Веклич, вони висловили думку щодо необхідності оновлення комплексу у Валя-Кузьмині.

  • Тоді ж на це прохання, – розповідає генеральний директор ТЗоВ «Надія», заслужений будівельник України, депутат обласної ради Василь Бічер, – я вирішив відгукнутись ділом. За доступні власні кошти (близько 400 тис. грн.) та зусиллями умілих рук фахівців колективу нашого підприємства одразу розпочали всі необхідні роботи.

Треба сказати, що менш ніж за три тижні, реконструкцію пам’ятки історії було завершено, про що із вдячністю відзначили 26 червня очільники краю. Доречи, на місці поховання вояків благодійниками ТЗоВ «Надія» висаджено ще й 38 молодих саджанців туї.

Як щиро відзначила у спілкуванні з Василем Бічером одна з мешканок села – пенсіонерка Марія Герасимчук, котра самотужки і за своїм сумлінням впродовж цілого ряду років доглядала за порядком на меморіальному комплексі, саме за вдяки добродійності Василя Георгійовича та його колективу пам’ятка історії набула належного їй вигляду.

-Попередні неодноразові звернення до керівництва Волоківської ОТГ, – додав Василь Бічер слова Марії Онуфріївни, – з проханням про ремонт комплексу нічого не дали. Прикро, що навіть у день оглядин оновленої пам’ятки історії 26 червня голова Волоківської ОТГ не знайшов часу прибути на місце поховання жертв Першої світової війни.

Василь Гейніш

Так було, Процес роботи у фотографіях:

Так стало після реконструкції: