За несплату аліментів – кримінальна відповідальність

Несплата аліментів є досить поширеним явищем. Хтось не сплачує аліменти у зв’язку із тим, що самому нібито нічого їсти, дехто – з метою, таким чином, помститись «своїм колишнім». Але ж найприкрішим є те, що, як і у переважній більшості справ, пов’язаних із сімейними відносинами, від конфлікту батьків потерпають, насамперед, діти.

За диспозицією ст. 164 КК України під злісним ухиленням від сплати коштів на утримання дітей (аліментів) слід розуміти будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів.

При цьому діяння можуть виразитись як у прямій відмові від сплати встановлених судом аліментів, так і в інших діях (бездіяльності), які фактично унеможливлюють виконання вказаного обов»язку.

Сторожинецькою місцево прокуратурою лише впродовж поточного періоду 2020 року здійснено процесуальне керівництво у більше, ніж 5 кримінальних провадженнях про злісне ухилення від сплати аліментів.

Стаття 164 КК України за такі дії передбачає покарання у виді громадських робіт на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Головна мета потерпілих – жінок, на утриманні яких перебувають діти, є не притягнення батьків до кримінальної відповідальності, а можливо так примусити батька утримувати дітей та сплачувати аліменти.

Обвинувачені ж знали про наявність рішення суду про необхідність сплати аліментів, однак несплату аліментів мотивують неофіційними заробітками, неприязними відносинами з матір»ю дітей, тощо.

Однак, в цей весь період несплати аліментів обвинувачені працювали неофіційно, мали заробіток, на лікуванні та на обліку в центрі зайнятості не перебували, тобто не існувало жодних обставин, які б свідчили про поважність причин чи вимушеність несплати.

Так, для прикладу, обвинувачений з 21 серпня 2019 року по 07 травня 2020 року не сплачував аліменти на утримання двох неповнолітніх дітей, у зв»язку з чим виникла заборгованість зі сплати аліментів в 26906 грн.48 коп.  До розгляду кримінального провадження в суді, обвинувачений повністю погасив заборгованість, у зв»язку з чим, потерпіла скористалася своїм правом та в підготовчому судовому засіданні заявила про відмову від обвинувачення. У зв»язку з цим, обвинувачений не був притягнутий до кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження відносно нього судом закрите.

Слід також зазначити, що притягнення до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів не звільняє обвинувачених від обов’язку сплатити аліментів, сума боргу збільшується і до цього додається наявність судимостей.

У зв»язку з цим, в разі наявності заборгованості зі сплати аліментів, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів, наявності у боржника хоча неофіційних, але заробітків, відсутність поважних причин для несплати (тривала хвороба та в кожному випадку індивідуально), особа може бути притягнута до кримінальної відповідальності за ст.164 КК України.

Світлана Гуцуляк

Прокурор

Сторожинецької місцевої прокуратури