За використання землі потрібно сплачувати кошти до бюджету

Чинним законодавством на органи прокуратури покладено обов’язок захисту інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб’єкт владних повноважень, до повноважень якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Одним із найбільш поширених видів порушень у сфері земельних правовідносин є використання земельних ділянок без сплати орендної плати особами, які придбали у власність об’єкти нерухомості та не оформили у передбаченому законом порядку правовстановлюваних документів на ділянку.

Водночас, якщо землекористувач не набув в установленому законом порядку права на землю ( у тому числі користування), це не звільняє його від внесення плати за неї, оскільки використання землі відповідно до ст.206 Земельного кодексу України є платним.

Тобто, громадянин або юридична особа, які придбали приміщення, повинні оформити право оренди або власності на земельну ділянку, на якій розміщено приміщення з часу набуття права власності на нерухомість.

Сторожинецькою місцевою прокуратурою лише за поточний період 2020 року пред’явлено 4 позовні заяви в інтересах органів місцевого самоврядування про стягнення безпідставно збережених коштів з орендної плати за землю на загальну суму 282 тис. грн.

Також, впродовж 6 місяців 2020 року Господарським судом Чернівецької області задоволено 5 позовних заяв Сторожинецької місцевої прокуратури, які пред’явлені в 2019 році в інтересах однієї з сільських рад нашого району до суб’єкта господарювання, на загальну суму близько                    280 тис. грн.

Надходження коштів за користування земельними ділянками є однією з важливих складових бюджету.

У зв’язку з цим, в разі наявності випадків використання фізичними чи юридичними особами земельних ділянок під викупленими приміщеннями без сплати коштів до бюджету, необхідно повідомити прокуратуру з метою захисту інтересів держави з питань земельних відносин.

Світлана Гуцуляк – Прокурор Сторожинецької місцевої прокуратури