Про міграційні послуги у форматі «бліц»

Під час звернень на номер «Гарячої лінію» (0372) 55-04-61 Управління ДМС у Чернівецькій області, у коментарях на сторінках ДМС України (https://www.facebook.com/dmsu.gov.ua/) та УДМС у Чернівецькій області (https://www.facebook.com/udmscv/) відвідувачі задають чимало запитань щодо порядку отримання адміністративних послуг у міграційній сфері. Пропонуємо вам добірку найбільш поширених та цікавих запитань за різними напрямками діяльності міграційної служби та відповідей, наданих нашими фахівцями.

– Законом передбачено звернення за обміном тимчасової посвідки не пізніше 15 робочих днів до завершення терміну діючої. Чи може особа звернутися за обміном тимчасової посвідки на 3-4 місяці раніше до завершення терміну діючої?

– Ви можете звернутися за обміном тимчасової посвідки раніше, надавши документи, які підтверджують неможливість вчасного звернення у передбачений законодавством термін.

– Де і як можна замінити ID-картку після досягнення повноліття? Якщо повнолітня не збігається з терміном дії першого паспорта, чи потрібно замінювати його зараз? Чи обов’язково оформляти документ за місцем реєстрації чи можна це зробити в будь-якому підрозділі ДМС в Україні?

– Ви можете користуватися своїм паспортом громадянина України у формі ID-картки до закінчення строку дії документа. Щодо місця оформлення ID-картки, то ви зможете оформити її у будь-якому підрозділі ДМС або ЦНАП (якщо він надає послуги з оформлення біометричних паспортів), незалежно від зареєстрованого місця проживання.

– Я втратила паспорт громадянина України, проживаю зараз в іншій області. Які документи необхідні для оформлення ID-картки. Чи можливо це зробити онлайн, а потім просто приїхати з документами та забрати свій паспорт?

– Неможливо оформити ID-картку онлайн, тому що Вас будуть фотографувати та знімати відбитки пальців безпосередньо в підрозділі ДМС. Під час карантину оформити паспорт можна не лише за місцем реєстрації, а й за місцем звернення.

– Підкажіть будь-ласка, чи ЦНАПи не надають довідки про місце реєстрації громадян?

– Реєстрація місця проживання і пов’язані з цим питання не належать до компетенції міграційної служби. Вам необхідно проконсультуватися в органі реєстрації за місцем вашого проживання (контакти можна переглянути за посиланням https://dmsu.gov.ua/services/regauth.html  ) .

– Вже минуло більше місяця, як виповнилося 25 років, але фото до паспорта я не вклеїв. Чи доведеться за це сплачувати штраф, і чи обов’язково тепер міняти паспорт у вигляді книжечки на на ID-картку?

– У період карантину (до 22 червня) для вклеювання фото Ви можете звернутися до найближчого підрозділу міграційної служби. Стягнення за порушення накладатися не буде. Перелік необхідних документів – на нашому сайті за лінком: http://bit.ly/2EFSt3A .

– Якщо я хочу поміняти паспорт-книжечку на ID-картку, який порядок дій?

– Перелік документів, необхідних для обміну паспорта, можна переглянути на нашому сайті за посиланням http://bit.ly/2DiGJ6F  . Звернутися для оформлення паспорта можна до підрозділу Міграційної служби або ЦНАП за зареєстрованим місцем проживання. Перелік ЦНАП, які надають такі послуги, за посиланням https://dmsu.gov.ua/vazhlivo/tsnap.html .

                                                                                              Управління ДМС у

Чернівецькій області