Терміни сівби огірків настали тільки зараз

Вища середньорічної температура повітря в березні і квітні сприяла гарному розвитку ранніх культур. Однак для сівби теплолюбних культур – огірків, кабачків, кавунів та динь, тепла було не досить.

Чи не щороку доводиться  переконувати городників, що не варто висівати ці культури, поки ґрунт не прогріється до 12 градусів, а температура повітря не буде нижчою +14-15°.  Бо насіння просто не зійде. Оптимальна ж температура для росту рослин — 25-30°.

Тому оптимальні терміни сівби цих культур наступають, як правило, в другій половині першої декади травня, або, як кажуть в народі, ,,після Юрія”. А оскільки при 10° огірки, які вже зійшли, припиняють свій розвиток, то пониження температури, не кажучи про заморозки після появи сходів, є вкрай несприятливими. Але і відкладати не варто — якщо пік розвитку співпаде з липневою спекою, вони перестануть рости.

Слід зазначити, що наростання температур йшло завжди поступово, без значних коливань. Цього ж року у квітні і травні було не менше 10 випадків різких  перепадів температури, до  того ж ще два досить значних приморозки в середині травня.

Такі температурні ,,гойдалки” на фоні понижених температур призвели до уповільнення росту ранніх культур та значного зниження схожості пізніх. А сходи, які все ж появились, були слабкі. Тобто огіркам та кабачкам просто не вистачило тепла.

Адже ще 4 червня зранку було +3-5°.  А вже 5-го пішло стрімке наростання температури. За прогнозами, складеними метеослужбою ще в середині травня, тепло повинно було наступити в останніх числах місяця. Але відбулось це ще на тиждень пізніше. Тобто спостерігаємо абсолютно аномальне явище — безморозна зима та запізнення літа майже на місяць.

В Глибоцькому районі настання температур, які дозволяють сіяти пізні культури, відбулось тільки 5 червня. Тому площі, де огірки, кабачки, кавуни та дині не зійшли чи сходи є дуже ослабленими, слід пересіяти. Затягувати не слід. А прогнозовані дощі дозволять надолужити упущені терміни.

Вадим Рудий –  керівник Глибоцького клубу органічного землеробства, фото автора