Голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук доручив упорядкувати кладовище загиблих у селі Валя Кузьмина

Голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук доручив упорядкувати та відремонтувати кладовище загиблих у Першій світовій війні солдат, розташоване у селі Валя Кузьмина Глибоцького району.

Повертаючись із робочої поїздки до Порубного, голова ОДА зауважив, що стан пам’ятного знака та чотирьох склепів, у яких поховано останки загиблих воїнів є незалежним, про це повідомила пресслужба Чернівецької ОДА.

За словами Осачука, склепи руйнуються, огорожа у аварійному стані і так не повинно бути. Тому він дав доручення, звернувся і до Глибоцької районної державної адміністрації, до Волоківської об’єднаної територіальної громади, аби спільними зусиллями впорядкувати меморіальний комплекс.

Він також розповів, що на території області є три цвинтарі з останками солдатів, що полягли у Першій світовій війні. Кладовище у селі Валя Кузьмина – одне з найбільших, тут поховано близько 3800 вояків.

“Це європейська традиція, усі країни, які брали участь у тій страшній війні, зобов’язалися у межах Женевської конвенції 1927 року впорядкувати місця останнього спочинку полеглих. Завдання буковинців сьогодні – дбати, про те, щоб пам’ять про всіх солдатів, які гинуть на війнах, залишалася жити. Тим паче, що тут лежать не просто невідомі вояки, ми бачимо викарбувані на плитах їхні імена, прізвища, ми знаємо, хто саме тут похований, з яких сіл сюди перенесли останки, і тому цей історично важливий пам’ятник мусить бути у доброму стані”, – підсумував Сергій Осачук.

Голова ОДА пообіцяв, що пам’ятник та склепи відновлять цього літа.