Голова Чернівецької ОДА на закиди про загрозу нацбезпеці Україні: РПЦвУ працює законно

Голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук, помічений у симпатіях до РПЦвУ (УПЦ МП), заявив, що Московська Церква працює в Україні на законних засадах.

Про це він сказав під час засідання Громадської ради при Чернівецькій ОДА 1 червня.

Читайте також: Низка політиків в Україні намагається відновити монополію Московської Церкви

Як повідомляє журналістка Галина Єреміца, на засіданні доброволець, учасник російсько-української війни, Голова ГО “Тактична група 4.5.0” Олександр Паращук підняв питання про діяльність РПЦвУ на території Чернівецької області.

“На нашу думку, вплив адміністрації Московської Церкви на свідомість наших громадян загрожує національній безпеці України”, – заявив Паращук.

У відповідь на це голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук відбувся загальними фразами. Зокрема, сказав, що Україна – не релігійна держава, яка гарантує свободу віросповідання кожному громадянину України, до якої б церви він себе не зараховував.

“Тому ми як ОДА зобов’язані проводити єдину державну політику, рвіновіддалену і рівнонаближену до всіх релігійних спільнот, які мають можливість працювати на території Україні, і в тому числі в Чернівецькій області. Така структура (РПЦвУ, – ред.) зареєстрована в Україні, тобто вона не заборонена в країні”, – додав Осачук.

Також він нагадав, що в Україні демократія, що дає можливість діяти у ній будь-якій організації, яка “очевидно має більше прихильників”.

Читайте також: На Буковині ОДА вже рік затягує реєстрацію громади ПЦУ: обурені віряни постукали до кабінету Осачука

Водночас з’ясувалося, що Осачук невисокої думки щодо розумових здібностей вірян РПЦвУ. На його думку, саме віряни винуваті у порушеннях карантину на Великдень. Про це він заявив, відповідаючи на запитання про те, чи були вжиті заходи щодо священників, які розповідали, що коронавірусу не існує, і закликали вірян ходити до храмів.

“ОДА вжила максимум заходів у межах повноважень, щоб убезпечити, попередити і не допустити [поширення COVID] шляхом проведення багаточисельних перемовин, консультацій, настанов з усіма без винятку конфесіями, які працюють у нас в області, в тому числі і з вірянами різних віросповідань із закликами утриматись від відвідування храмів під час і після Великодніх свят. Тобто відповідальність людини за власне рішення… ми не можемо залізти людині в голову і сказати “не йди”, не пустити. Але пояснити загрозу мождна і ми це зробили”, – заявив Осачук.

На повторне запитання про відповідальність священників РПЦвУ чиновник коротко сказав представнику громадськості: “Це розслідується за законом. Дайте вказівку, де це було”.