ХРОНІКИ КОРОНАВІРУСУ НА БУКОВИНІ: ТРИ МІСЯЦІ, ЯКІ НАС ЗМІНИЛИ

3 березня 2020 року. На Буковині офіційно зафіксовано перший випадок інфікування COVID-19. За три місяці кількість людей, які заразилися коронавірусом у Чернівецькій області, перевищила три тисячі. Близько півтори сотні людей померли. Понад 900 буковинців одужали.

Боротьба з коронакризою стала головним лейтмотивом нашого життя. Буковинці звикли ходити у масках та користуватись антисептиком з десяток разів на день, дізналися, що таке ZOOM, Google Meet та дистанційне навчання, зробили з квартир офіси та навчилися тримати дистанцію у людних місцях.

А чим у цей час займалася буковинська влада, читайте у матеріалі.


ЧАСТИНА 1. ДО «ЗНАЙОМСТВА» З КОРОНАВІРУСОМ

Січень-лютий, 2020

Китай бореться зі спалахом захворюваності новою коронавірусною хворобою. 31 січня ВООЗ оголошує спалах коронавірусної інфекції, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, надзвичайною ситуацією в галузі міжнародної охорони здоров’я.

Пані Галина із сином з села Долиняни Хотинського району, котрі перебували на лікуванні в Китаї, повертаються додому. Односельчани зустрічають їх нерадісно, прирікши родину на примусову ізоляцію. Через нерозуміння, як реагувати на спалах нової хвороби, соціальна напруга на Буковині зростає.

29 січня. У Чернівецькій ОДА скликають оперативний штаб з реагування на ускладнення епідемічної ситуації у Чернівецькій області. Під час засідання вирішують перевірити на протиепідемічну готовність заклади охорони здоров’я; розробляють маршрут пацієнта з підозрою на коронавірус; затверджують перелік госпітальних баз для надання медичної допомоги хворим на COVID-19.

На Буковині працює обласна протиепідемічна комісія із реагування на ускладнення епідеміологічної ситуації.

10 лютого. Обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій доручила Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА облаштувати госпітальні бази для хворих на COVID-19 у обласній клінічній та обласній дитячій лікарнях.

24 лютого. Проведено симуляційне навчання готовності закладів охорони здоров’я до госпіталізації інфікованих коронавірусом.

Для госпітальних баз та Центру екстреної медичної допомоги виділили 380 тисяч гривень на закупівлю засобів індивідуального захисту та медикаментів для надання медичної допомоги пацієнтам з підозрою на COVID-19. Також 300 тисяч гривень виділили обласній клінічній лікарні для ремонту апаратів штучної вентиляції легенів.

25 лютого. На засіданні сесії Чернівецької облради вирішено виділити обласній клінічній лікарні та обласній дитячій клінічній лікарні пів мільйона гривень на забезпечення фінансування превентивних заходів.

Голова ОДА Сергій Осачук особисто здійснює перевірки медичних закладів на готовність приймати людей у випадку поширення коронавірусної інфекції.

КПП «Порубне» та КПП «Ларга», міжнародний аеропорт «Чернівці» ім. Л. Каденюка забезпечені безконтактними термометрами для проведення температурного скринінгу осіб, які перетинають кордон та прибувають у місто. На цих пунктах працюють епідеміологи, забезпечені всіма необхідними засобами захисту, та карета швидкої допомоги.

У Чернівецькій області запрацювала цілодобова «гаряча лінія» для інформування населення щодо отримання медичної допомоги при появі симптомів, схожих на коронавірус.

28 лютого. На Буковину приїхали заступник Секретаря РНБО Олексій Соловйов та Уповноважена Президента України із питань волонтерської діяльності Наталія Пушкарьова, аби обговорити питання проведення протиепідемічних заходів у краї. Цього ж дня вони взяли участь у засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, відвідали інфекційні відділення обласної клінічної лікарні та обласної дитячої клінічної лікарні, військовий госпіталь.

В аптеках області почали зникати маски та дезінфекційні засоби. А в магазинах полиці з крупами, сіллю та туалетним папером помітно спорожніли.

Відчувається гостра необхідність постійного інформування громадськості. Через це Чернівецька ОДА проводить щоденні брифінги, згодом започатковує вечірні інформаційні повідомлення. Буковинці отримують найсвіжіші відомості про ситуацію з коронавірусом в області. Зрештою ця щоденна комунікація стає інструментом творення довіри і солідарності між громадою і владою.

У взаємодії з райдержадміністраціями та ОТГ розпочинається обласна інформаційна кампанія по інформуванню буковинців про особливості коронавірусноі інфекції з акцентом на тісний контакт з сімейними лікарями.


ЧАСТИНА 2. ПРИВІТ! Я COVID!

26 лютого чернівчанин Олександр з дружиною повернулися додому з подорожі Італією. За кілька днів через підвищену температуру тіла та погане самопочуття карета швидкої допомоги доставила його до лікарні. 3 березня Олександр став першим в Україні, у кого діагностували коронавірус.

11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення коронавірусу у світі пандемією.

Березень, 2020

3 березня. Сергій Осачук поінформував про перший лабораторно підтверджений випадок коронавірусу на Буковині.

Того ж дня увечері майже 20 мешканців під’їзду багатоквартирного будинку, в якому проживає сім’я чоловіка, госпіталізованого через підозру інфікування COVID-19, провели збори, на яких вимагали ізолювати дружину хворого та дезінфікувати під’їзд.

До людей приїжджає заступниця голови ОДА Наталя Гусак та разом з бригадою швидкої забирає дружину хворого до місця обсервації, яке забезпечене висококласним лікарським супроводом і комфортом, на двотижневий період.

5 березня. [Кількість інфікованих: 1]

В ОДА відбулось позачергове засідання обласної комісії ТЕБ та НС, на якому ухвалено рішення: призупинити навчальний процес у школах, коледжах та вищих навчальних закладах Чернівецької області, органам місцевої влади рекомендовано призупинити роботу дошкільних навчальних закладів, скасувати усі масові заходи в області.

9 березня. [Кількість інфікованих: 1]

В області проводять дезінфекційну обробку залізничних вокзалів та автостанцій.

Сімейних лікарів області вчать відпрацьовувати оперативні дії у випадку виявлення особи з підозрою на коронавірусну інфекцію.

12 березня. [Кількість інфікованих: 1]

Обмежувальні заходи на території області посилюють. Введено карантин для всіх спорткомплексів, гуртків, великих розважальних центрів, театрів та кінотеатрів, заборонено проведення масових заходів, у яких бере участь понад 50 осіб.

13 березня. [Кількість інфікованих: 2]

Сергій Осачук оголошує про запровадження надзвичайної ситуації на території Чернівецької області. Підставою для ухвалення такого рішення став другий випадок інфікування коронавірусом на Буковині. 12 березня COVID-19 діагностували у 64-річного мешканця одного із районів області.

Вирішено призупинити перевезення на внутрішньообласних маршрутах загального користування. Також зупиняють роботу розважальні та торгівельні центри.

Госпітальними базами стають районні лікарні. Усі вони готові приймати хворих на коронавірус, окрім Путильської ЦРЛ. Тут іще триває ремонт інфекційного відділення.

У Чернівецькій ОДА вводять практику публічних звітів щодо використання коштів, виділених на протидію коронавірусу. Відтепер буковинці можуть моніторити, на що влада витрачає гроші.

Цього ж дня з резервного фонду бюджету області на запобігання розповсюдження коронавірусу на Буковині виділено 4 мільйони гривень. А в інфекційне відділення Чернівецької обласної клінічної лікарні завезли 32 нових ліжка з матрацами, що миються.

14 березня. [Кількість інфікованих: 2]

У Чернівецьку область доставили експрес-тести для виявлення коронавірусу. Уранці 14 березня швидкий тест зробили одному пацієнту із підозрою на COVID-19, результат виявився негативним.

В ОДА відбулося перше засідання обласного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та з упередження і нерозповсюдження інфекційного захворювання — COVID-19 в області. Штаб працює цілодобово, його визначено центром отримання і керування офіційною інформацією про захворювання. На засіданні штабу Чернівецькому міському голові, головам райдержадміністрацій, ОТГ доручено забезпечити належне фінансування та утримання інфекційних відділень закладів охорони здоров’я за рахунок місцевого (резервного фонду) бюджету.

16 березня. [Кількість інфікованих: 4]

Перша смерть від коронавірусу на Буковині.

17 березня. [Кількість інфікованих: 10]

У Чернівецькій області розгорнули 5 карантинно-епідеміологічних постів (у Звенячині Заставнівського району, Атаках Хотинського району, Оршівцях Кіцманського району, Вижниці та Новодністровську) з метою обмежувальних заходів в’їзду та виїзду на територію області та 2 пости в селі Топорівці Новоселицького та Грозинці Хотинського районів. В область, за винятком Чернівців, упродовж двох останніх тижнів із країн, де зафіксовано спалахи коронавірусу, повернулися 1500 людей.

18 березня. [Кількість інфікованих: 10]

Для підтримки одиноких осіб літнього віку, які в ускладнених умовах не в змозі забезпечити себе необхідними ліками, продуктами, засобами особистої гігієни, дезінфекційними засобами, Департамент соціального захисту населення ОДА відкрив «гарячу лінію».

За кошти та можливості Держрезерву області виділено пульсометри, інфузійні насоси, апарати ШВЛ та додаткові засоби індивідуального захисту для медиків.

19 березня. [Кількість інфікованих: 15]

Для простішого обліку людей, які повертаються з-за кордону, та можливої допомоги їм, влада створює онлайн Google-карту.

20 березня. [Кількість інфікованих: 25]

Перший пацієнт одужав від коронавірусу на Буковині.

«Заходи з контролю на кордоні, інформаційна кампанія, започатковані «гарячі лінії» плюс абсолютно правильна, свідома громадянська позиція нашого чернівчанина, який самостійно звернувся до лікарів — усе це допомогло вчасно локалізувати ситуацію», — коментує Сергій Осачук.

Сергій Осачук звертається до керівників релігійних конфесій Буковини із закликом обмежити проведення богослужінь та релігійних обрядів у храмах.

Введено особливий режим в’їзду та виїзду ісіл Топорівці Новоселицького району та Колінківці Хотинського району. Окрім того, закрито транзитний рух МагалаНедобоївці.

22 березня. [Кількість інфікованих: 25]

Госпітальну базу для недужих на коронавірус відкрили у Чернівецькій міській лікарні №1.

24 березня. [Кількість інфікованих: 38]

Чернівецька область отримала частину медичного вантажу, який привезли з Китаю в Україну. Доставлено необхідне оснащення для лабораторного центру — експрес-тести та ПЛР-тести на виявлення коронавірусу. Також область отримала у достатній кількості маски КН95 і захисні костюми, які розділили між медичними закладами.

26 березня. [Кількість інфікованих: 47]

У селищі Великий Кучурів Сторожинецького району запроваджено особливий карантинний режим. Жителям дозволено виїжджати за межі населеного пункту лише у невідкладних справах.

29 березня. [Кількість інфікованих: 75]

На Буковині організовано діяльність спеціальних рейдових груп. До їх складу увійшли співробітники підрозділів превенції обласного управління Нацполіції, поліції охорони та патрульні поліцейські.

Квітень 2020

1 квітня[Кількість інфікованих: 143]

У Чернівцях офіційно відкрили обласний перинатальний центр. Його реконструкцію розпочали ще 2012 року. Завдяки зусиллям та політичній волі нинішньої влади, довгобуд вдалося завершити. До закінчення карантину перинатальний центр вирішено зробити резервною госпітальною базою для хворих на COVID-19. Голова ОДА Сергій Осачук запевнив, що усі буковинці, які цього потребуватимуть, отримають допомогу у медичних закладах.

3 квітня. [Кількість інфікованих: 202]

У Чернівецькій області починає діяти особливий режим в’їзду та виїзду громадян і транспортних засобів: на в’їзді та виїзді території області встановлено 5 карантинних КПП поблизу стаціонарних дорожніх поліцейських станцій.

8 квітня. [Кількість інфікованих: 303]

На засіданні обласної комісії ТЕБ та НС вирішено виділити з резервного фонду ще один мільйон гривень для потреб медичних закладів, зокрема на закупівлю засобів індивідуального захисту лікарям.

Людей, які перетинають державний кордон та не можуть ізолюватися самостійно, направляють до одного з 17 спеціалізованих закладів для обсервації.

16 квітня. [Кількість інфікованих: 759]

Область отримала від Офісу Президента 8 тисяч ПЛР-тестів.

Голова ОДА Сергій Осачук особисто відвідує Сторожинецьку, Глибоцьку, Кіцманську, Вижницьку, Новоселицьку, Герцаївську та Заставнівську центральні районні лікарні.

18 квітня[Кількість інфікованих: 840]

Хворих на COVID-19 почала приймати Чернівецька міська лікарня №4.

В очікуванні великодніх свят, влада області занепокоєна кількістю людей, які повертаються з-за кордону та можуть бути потенційними носіями вірусу. А також ймовірним скупченням людей біля церков. Тому Сергій Осачук наполегливо закликає буковинців святкувати Великдень удома.

Буковинці проявляють свою соціальну відповідальність та дотримуються рекомендацій влади: люди вслуховуються у великодні молитви онлайн; священнослужителі проводять служби в церквах за зачиненими дверима без прихожан та закликають вірян дотримуватися дистанції на подвір’ях перед храмами; Національна поліція Чернівецької області всю великодню ніч допомагає толерантно і непохитно дотримуватися карантинних обмежень.

Очікуваного піку захворювань після Великодня так і не сталося.

27 квітня. [Кількість інфікованих: 1428]

На Буковину надійшла чергова партія допомоги із Офісу Президента: 5 тисяч захисних костюмів та 14 тисяч респіраторів, які розподілили між медичними закладами області.

Вірусологічна лабораторія, у якій роблять ПЛР-тестування на коронавірусну інфекцію, переїхала у нове приміщення, де зробили ремонт у рекордно короткий строк — за 10 днів. Реалізувати проєкт облдержадміністрації допомогли представники бізнесу. Тож тепер лаборанти мають гідні, зручні та безпечні умови праці.

У Чернівецькій обласній лікарні встановлено дезінфекційний тунель, а Новоселицька ЦРЛ отримала спеціальний бокс — герметичну дезінфекційну капсулу для транспортування хворих із підозрою на COVID-19.

29 квітня. [Кількість інфікованих: 1571]

Лабораторний центр отримав та запустив у роботу другий ампліфікатор. Кількість аналізів, які тут можуть робити, зросла вдвічі.

Травень, 2020

1 травня[Кількість інфікованих: 1667]

Госпітальну базу для недужих на коронавірус відкрили у Чернівецькій міській лікарні №3.

4 травня. [Кількість інфікованих: 1948]

Обласний лабораторний центр отримав від Офісу Президента тест-системи на 27 тисяч реакцій.

7 травня. [Кількість інфікованих: 2097]

Обласна комісія ТЕБ та НС вирішує спрямувати 120 тисяч гривень на придбання лікарських засобів та розчинів, у зв’язку з гострою їх недостачею для лікування госпітальних хворих на COVID-19.

Чернівецьку область відвідав в. о. генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Ігор Кузін. Він наголосив, що фахівці, які працюють над питанням боротьби з коронавірусом у Чернівецькій області, — це ефективна, дієва, експертна команда.

11 травня. [Кількість інфікованих: 2324]

На засіданні обласної комісії ТЕБ та НС дозволено відновити роботу кафе, ресторанів та інших закладів громадського харчування (лише в режимі доставки або на виніс); адвокатів, нотаріусів, аудиторів та психологів; музеїв.

13 травня. [Кількість інфікованих: 2516]

Обласна комісія ТЕБ та НС делегувала органам місцевого самоврядування можливість змінювати карантинні обмеження.


ЧАСТИНА 3. НОВІ РЕАЛІЇ ЖИТТЯ

У світі майже 5,6 мільйонів осіб інфікувались COVID-19. Зараження цим вірусом зафіксовано у 185 країнах світу.

Єва закінчує третій клас чернівецької гімназії. Сьогодні вона старанно вчить пісню, яку співатиме на святі останнього дзвоника. Свято відбудеться. Його проведуть через ZOOM.

19 травня. [Кількість інфікованих: 2796]

Директор Чернівецького обласного лабораторного центру Наталія Гопко у ефірі одного з місцевих телеканалів розповідає буковинцям про новий алгоритм масової ІФА-діагностики для виявлення антитіл до коронавірусної інфекції. Тепер кожен буковинець має можливість перевірити, чи бувало не перехворів він уже коронавірусом.

21 травня. [Кількість інфікованих: 2905]

На Буковину прибули одразу три міністри — Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов. Посадовці відвідали лікарню МВС у Чернівцях, обласну та міську лікарню №1, поспілкувалися з лікарями та поцікавилися їхніми потребами. На території Міжнародного аеропорту «Чернівці» під час спільного брифінгу презентовано санітарний вертоліт МВС для транспортування інфекційних хворих, що заступив на цілодобове чергування в області.

22 травня. [Кількість інфікованих: 2964]

Відповідно до рішення обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій припинено функціонування карантинних контрольно-пропускних пунктів, що були розташовані по периметру Чернівецької області. Разом з цим, враховуючи поточну епідемічну ситуацію в регіоні, до 22 червня на Буковині продовжують діяти карантинні обмежувальні заходи.

На думку епідеміологів, пікове зростання захворюваності на коронавірус припало на період із 27 квітня до 3 травня. Опісля ж ситуація стабілізувалася, зараз ми перебуваємо на так званому плато показників. Якщо така тенденція збережеться і надалі, число недужих в області піде на спад.


Коли пандемія стукала у наші двері, ми переживали, чи будуть у нас тести, які вони – експрес чи ПЛР, чи вистачить на всіх. Також ми всі вже знали абревіатуру ШВЛ і гарячково кидалися на пошуки цих апаратів вентиляції легенів. Ми суттєво, держава і благодійники, збільшили їх кількість та якість, проте за ці три місяці вкотре пересвідчилися, що найбільшою цінністю і надією на порятунок є наші лікарі.

Наш найкращий фотограф Максим Козменко першим в Україні зробив серію фоторепортажів із реальних умов праці цих героїв. Провідні медіа країни передрукували їх і захоплювалися відвагою та поглядами гарних очей з-під медичних масок.

Твоя Буковина