Працівники медичних установ області отримують доплати за роботу з пацієнтами з COVID-19

Першою в Україні Чернівецька область розпочала боротьбу з поширенням та лікуванням хворих на гостру респіраторну  хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2.

– Оскільки у той час про доплати медикам, які були задіяні у боротьбі з SARS-CoV-2, на державному рівні ще не йшлося, для їхньої підтримки було вирішено виділити кошти із обласного бюджету, – коментує директор ДОЗ Олег Чорний. – На ці цілі із бюджету області виділили кошти у сумі 1000,0 тис. грн. Їх скерували на виплату додаткових стимулюючих доплат до заробітної плати за березень медичним та іншим працівникам, безпосередньо задіяних у ліквідації захворювання COVID-19 (зокрема ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» та ОКНП «Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня» отримали з цієї суми по 350,0 тис. грн., а ОКНП «Чернівецький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» – 300,0 тис. грн.).

– Крім цього, – продовжує тему начальник фінансового забезпечення Департаменту охорони здоров’я Олександр Грегуцак – виплати додаткових доплат до заробітної плати за березень медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я, задіяних у роботі з хворими на СОVID-19, було частково здійснено в квітні за рахунок коштів субвенції з Державного бюджету на здійснення підтримки окремих закладів та заходів  у системі охорони здоров’я, які надають вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, що виділено області відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 № 250 (із змінами) за пропорційно відпрацьований час. Сума цих виплат склала 3832,08 тис. грн.

За інформацією О. Грегуцака, решту коштів на повну доплату медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я, які безпосередньо задіяні на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, працівники мед установ отримали 21 травня (за підсумками наближення асигнувань Міністерством охорони здоров’я України з кінця року на травень) також за рахунок коштів субвенції з Державного бюджету на здійснення підтримки окремих закладів та заходів  у системі охорони здоров’я, які надають вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення та коштів обласного бюджету.

Отож, на здійснення доплат за березень у розмірі 300% посадових окладів (тарифних ставок) медичним та іншим працівникам госпітальних баз  закладів охорони здоров’я Чернівецької області, які безпосередньо задіяні на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19 (станом на 27 травня таких осіб в області налічувалося 775), за рахунок субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів і заходів у системі охорони здоров’я та коштів обласного бюджету сукупно було виділено коштів на суму 9559,5 тис. грн.

Що ж стосується відповідних виплат за квітень, то їх буде здійснювати Національна служба здоров’я України, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, якою у рамках Програми медичних гарантій затверджено окремі пакети з надання медичних послуг пацієнтам з підозрою або встановленою корона вірусною хворобою (COVID-19). Ці пакети передбачають надання послуг із тестування, екстреної та стаціонарної медичної допомоги. Оскільки ж НСЗУ є єдиним в Україні закупівельником медичних послуг, вона  розпочала укладання відповідних угод із закладами охорони здоров’я та буде здійснювати оплату за їх надання пацієнтам із COVID-19. Згідно з наявною інформацією, згідно з укладеними з НСЗУ угодами, такі виплати за квітень уже отримали ОКНП «Чернівецький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» та ОКНП «Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня».