8 травня – Всесвітній День Червоного Хреста і Червоного півмісяця

Всесвітній День Червоного Хреста і Червоного півмісяця відзначається щорічно 8 травня і заснований на честь дня народження швейцарського бізнесмена, громадського діяча і гуманіста Жана Анрі Дюнана. За його ініціативи були створені перші групи волонтерів, які надавали допомогу всім пораненим на полях бойових дій. Також Дюнан став одним з творців всесвітньо відомого комітету Червоного Хреста.

Червоний Хрест – всесвітня організація, заснована на принципах добровільності, нейтральності, гуманності і універсальності, незалежності, єдності, неупередженості та добровільності. Ці основоположні тези були проголошені на 20-й Міжнародній конференції Червоного Хреста в 1965 році і по сьогоднішній день є актуальними. Члени Товариства Червоного Хреста кожен день виконують благородну місію з надання допомоги тим, хто опинився в екстремальній ситуації, рятуючи життя і здоров’я людей. Їх діяльність заснована повністю на добровільних засадах.

Сьогодні Міжнародний комітет Червоного Хреста веде постійну гуманітарну діяльність на території понад 80 країн, а при необхідності і в будь-якій точці світу. Центральне управління – штаб-квартира базується в місті Женеві. Понад 12 000 осіб займаються благородною справою з надання допомоги нужденним.

В рядах Червоного Хреста України задіяні понад 6,3 мільйона активістів і прихильників. Патронажна служба Червоного Хреста нараховує понад 3200 висококваліфікованих сестер милосердя. Товариство Червоного Хреста України реалізовує понад 40 проектів і програм по всій території України.

Щорічно волонтери й співробітники Червоного Хреста обслуговують  самотніх людей похилого віку,  інвалідів війни й праці, учасників Другої світової війни, понад 8 тисяч інвалідів дитинства.

Чернівецька обласна організація Товариства Червоного Хреста України,  як складова частина Товариства Червоного Хреста України здійснює, керуючись Конституцією України, Законами України “Про Товариство Червоного Хреста України” і “Про символіку Червоного Хреста та Червоного Півмісяця в Україні”, іншими законодавчими актами, Статутом Товариства Червоного Хреста України та Положенням “Про Товариство Червоного Хреста України”.

Як інформують в Чернівецькому обласному Товаристві Червоного Хреста, за I квартал 2020 року 22 особи отримали сертифікати міжнародного зразка про проходження безкоштовних 12-ти годинних курсів з надання першої домедичної допомоги, а 6-ти годинні – 35 осіб.

Основними напрямками діяльності Червоного Хреста є надання медико-соціальної допомоги незахищеним верствам населення – самотнім непрацездатним громадянам похилого віку, ветеранам війни та праці, інвалідам, багатодітним та неповним сім’ям, дітям – сиротам, дітям вулиці, біженцям, мігрантам, постраждалим від природних і техногенних катастроф. Чернівецька обласна організація Товариства Червоного Хреста України проводить санітарно-профілактичну роботу, навчає населення навичкам надання першої допомоги, організовує безоплатне донорство, поширює знання про міжнародне гуманітарне право.