Щодня рятують життя буковинців: як працюють медики Глибоцької ЦРЛ в умовах пандемії

Коронавірус змінив життя не лише тих буковинців, які понад місяць перебувають вдома на карантині, а й тих, хто цілодобово рятує життя хворих. Саме в умовах пандемії цінність та важливість професії медика кардинально зросла, і сподіваємося, почала переосмислюватися суспільством.

Про пацієнтів, медичних працівників, технічне оснащення та забезпечення засобами індивідуального захисту, труднощі та потреби звичайної районної лікарні краю кореспондентка 0372.ua розпитала Івана Васильовича Шкробанця, директора комунального некомерційного підприємства Глибоцької районної ради “Глибоцька центральна районна лікарня”.

Станом на 1 травня у Глибоцькому районі зафіксовано 273 випадки COVID-19, що є другим показником за кількістю усіх випадків захворювання після обласного центру, – поінформував керівник лікарні.

Наразі на стаціонарному лікуванні у КНП “Глибоцька ЦРЛ” перебуває понад 60 пацієнтів, які мають підозру на COVID-19 або ж з підтвердженим COVID-19 шляхом ПЛР дослідження. Серед них є й хворі у важкому стані.
Іван Васильович зазначив також, що на самоізоляції з підтвердженим COVID-19 перебувають “11 медичних працівників Глибоцької ЦРЛ. Це 3 лікарів, 6 молодших медичних спеціалістів та 2 молодших медсестер”. Всі вони проходять відповідне лікування.

Що ж стосується госпітальних можливостей районної лікарні, то загалом для госпіталізації хворих тут є 225 ліжок, – наголосив директор Іван Шкробанець.

Інфекційне відділення розраховане на 35 ліжок, причому тут також є 13 боксів. Коли кількість пацієнтів з підозрою на COVID-19 почала зростати, було прийнято рішення про перепрофілювання двох відділень лікарні. Перепрофілювання означає, що відділення отримали статус інфекційних, що додало додаткових 75 місць. Таким чином, всього для інфікованих коронавірусом хворих є 111 ліжкомісць, що складає 49,3% від всього ліжкового фонду медзакладу.
Попри те, що кілька медичних працівників наразі перебувають на самоізоляції, лікувальний процес продовжується.
У Глибоцькій ЦРЛ хворим на COVID-19 надають допомогу 133 медичних працівники. А це – 30 лікарів, 56 медсестер та фельдшерів й 47 молодших медичних сестер. Зауважу, що в нас цілодобово працюють: лабораторія, рентгенкабінет, пост лікаря-хірурга, пост лікаря-терапевта й лікаря-педіатра, а також чергує акушер-гінеколог. Всі ці профільні спеціалісти також надають медичну допомогу пацієнтам, які поступають до лікарні з підозрою.

Що ж стосується медичного обладнання, яке використовується для надання допомоги хворим на COVID-19 під час важких пневмоній, то в лікарні є в наявності 5 апаратів штучної вентиляції легень (робочих) та монітор пацієнта поліфункціональний, – повідомив керівник медзакладу.

З наявних апаратів ШВЛ є 2 високого класу, 3 – середнього, причому один використовується саме для новонароджених. У відділенні анестезіології з ліжками інтенсивної терапії функціонує система центрального постачання кисню хворим. Ця ж система є у пологовому відділенні та операційному блоці лікарні. У перепрофільованих відділеннях подача кисню забезпечується кисневими концентраторами, частину з яких закупили за кошти, що зібрала Глибоцька громада та благодійники.
Варто наголосити, що адміністрація лікарні розробила план та кошторис на забезпечення центральної подачі кисню для дитячого та інфекційного відділень, які розташовані в окремих приміщеннях. “Наразі йде процес погодження різних бюрократичних та фінансових моментів, але це є одним із пріоритетних завдань для Глибоцької ЦРЛ,” – наголошує Іван Шкробанець.
Варто зауважити, що засобами індивідуального захисту, дезінфекційними засобами медики забезпечені, цьому сприяє влада на різних рівнях. Однак вони використовуються щодня, тому їх запаси потребують постійного поповнення. Ми жодним чином не відмовляємося від допомоги з боку благодійних організацій, комерційних установ, підприємців, небайдужих людей.
З огляду на це, наша редакція попросила озвучити нам список медзасобів та обладнання, які необхідні для районної лікарні:

1. Засоби індивідуального захисту: халати ізоляційні одноразові, костюми одноразові біозахисні, медичні маски одноразового застосування, респіратори класу захисту FFP2 та FFP3, щитки захисні одноразового застосування, окуляри захисні одноразового застосування, рукавички нітрилові нестерильні, антисептики.

2. Медичне обладнання: монітор пацієнта поліфункціональний, газоаналізатор крові, апарат ШВЛ портативний, рентгенологічний апарат палатний, апарат УЗД (пересувний), дефібрилятори, дезінфекційні рами.

Сподіваємося, що знайдуться ті, хто зможе долучитися до допомоги у цій справі. Цінуймо тих, хто попри складні обставини та всі ризики, фізичне та психологічне виснаження, переживання за своїх близьких, все ж виходить щодня на своє робоче місце і продовжує рятувати життя хворих.

з сайту м. Чернівці 0372.UA