Міжнародний день джазу 30 квітня

Щорічно 30 квітня весь світ святкує Міжнародний день джазу (International Jazz Day). Зазначимо, що перший такий день пройшов у 2012 році. Про введення нової дати у календар Генеральна конференція ЮНЕСКО оголосила в листопаді 2011 року.

Метою свята його засновники позначили «підвищення інформованості міжнародної громадськості про педагогічну роль джазу як сили, що допомагає світу, єдності, діалогу та розширенню контактів між людьми». В даний час багато громадські організації, навчальні заклади та приватні особи, а також органи державної влади надають підтримку просуванню джазу. І Міжнародний день джазу — один інструмент для цього.

Історія джазу

Джаз виник в кінці 19 — початку 20 століття в США як синтез африканської та європейської культур і донині залишається унікальною формою музичного мистецтва, що об’єднує раси і національності і стирає межі між людьми і державами.

Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова з нагоди проведення першого Дня джазу зазначила: «Джаз на протязі всієї своєї історії завжди був чинником позитивних перетворень, він залишається ним і сьогодні. Ось чому ЮНЕСКО проголосила Міжнародний день джазу. Ця музика, у витоків якої лежить рабство, завжди пристрасно виступала проти всіх форм гноблення. Вона говорить мовою свободи, яка має істотне значення для всіх культур. ЮНЕСКО керується тими ж цілями у своїх зусиллях по наведенню мостів діалогу і взаєморозуміння між усіма культурами і товариствами».

Тому, святкуючи Міжнародний день джазу, ЮНЕСКО віддає належне унікальному музичному стилю, яким є джаз; підвищує інформованість міжнародного співтовариства підкреслюючи необхідність міжкультурного діалогу і взаєморозуміння; зміцнює міжнародне співробітництво та зв’язку в області джазової музики.

Перший день джазу ознаменувався святковою програмою, яка включала в себе живі виступи музикантів, майстер-класи та круглі столи за участю людей, які зробили великий внесок у розвиток цього мистецтва. У наступні роки подібні заходи стали традиційними.