Під час карантину порядок проведення податкових перевірок зазнав змін

Законом України  “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)” № 540-IX від 30.03.2020 установлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок  на період з 18 березня  по  31  травня  2020 року – інформує в.о.начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Борис Акіменко.

Разом з тим, продовжує Борис Вікторович, мораторій не стосується документальних позапланових перевірок бюджетного відшкодування, визначених підпунктом 78.1.8 пункту 78.1 статті 78 цього Кодексу.

Також не застосовується мораторій на проведення фактичних перевірок в частині порушення вимог законодавства :

обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;

обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;

здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального з підстав визначених підпунктами 80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 пункту 80.2. статті 80 ПКУ (отримання інформації про порушення та письмових звернень покупців).

Закон № 540-IX зобов’язує податкову службу, включити до оновленого плану-графіку та оприлюднити на офіційному веб-сайті, інформацію про перенесення документальних планових перевірок, які відповідно до плану-графіку проведення планових документальних перевірок мали розпочатися у період з 18 березня по 31 травня 2020 року та на день набрання чинності Законом не були розпочаті.

Документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, тимчасово зупиняються на період до 31 травня 2020 року. Таке зупинення перериває термін проведення перевірки та не потребує прийняття будь-яких додаткових рішень контролюючим органом.

На період з 18 березня по 31 травня 2020 року зупиняється перебіг строків давності, передбачених статтею 102 ПКУ.

Теж, Закон № 540-IX змінює терміни проведення камеральних перевірок. Зокрема передбачено, що камеральна перевірка податкової декларації (крім податкової декларації з податку на додану вартість) за звітні (податкові) періоди березень – травень 2020 року, або уточнюючих розрахунків (крім уточнюючих розрахунків з податку на додану вартість), що були подані платниками податків протягом березня-травня 2020 року, може бути проведена лише протягом 60 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання, а якщо такі документи були надані пізніше, за днем їх фактичного подання.

Борис Акіменко: буковинські платники сплатили до бюджетів усіх рівнів понад 1,3 млрд. грн. податків

До бюджетів усіх рівнів впродовж першого кварталу 2020 року платники області сплатили понад 1342,4 млн. грн. податкових платежів. Це на 12,5 відсотків або на 149,6 млн. грн. більше як торік – про це інформує в о начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Борис Акіменко.

До державного бюджету надійшло 780,9 млн. грн., що на 67,3 млн. грн. перевищує сплату за аналогічний період минулого року. Бюджети територіальних громад за цей же період отримали 818,5 млн. грн. податків та платежів. Ріст до аналогічного періоду минулого року 77,9 млн. грн.

Обсяги надходжень у січні- березні порівняно з минулим роком зросли за всіма провідними податками. Зокрема, податок на додану вартість – на 47,3 млн. грн., податок на доходи фізичних осіб – на 66,2 млн. грн., податок на прибуток -на 8,3 млн.грн., плата за землю – на 3,6 млн. грн., єдиний податок – на 9,9 млн. грн.

Посадовець відзначає, що приросту податкових надходжень, як ключового показника ефективності діяльності служби у першому кварталі досягнуто спільними зусиллями з сумлінними платниками.

 За його словами – це не просто додаткові мільйони гривень податків, а можливість для країни забезпечення сталого розвитку та утримання соціальної сфери і армії, виплати  пенсій та здійснення інших бюджетних розрахунків.