День Служби безпеки України — національне професійне свято, що відзначають щороку 25 березня

У цей день зазвичай вітають працівників і службовців Служби безпеки України. Як правило, влада й вищі чини СБУ вручають урядові грамоти підлеглим, нагороджують військовими званнями, державними нагородами і дякують кожного за вірну службу.

     Служба безпеки України — це державний орган спеціального призначення, що має правоохоронні функції та забезпечує державну безпеку України. Окрім свого основного завдання, структура має низку інших зобов’язань, які невпинно виконує з 1992 року. Зокрема, вона займається розвідкою і контррозвідкою, боротьбою з корупцією та організованою злочинністю, охороною державних таємниць, боротьбою з тероризмом та деякими аспектами захисту економіки держави.

Цікаві факти

  • СБУ співпрацює з більше 100 правоохоронними органами та спецслужбами 60 іноземних держав та з 63 профільними структурами у складі міжнародних організацій, у тому числі НАТО, ЄС, ОБСЄ, ООН та інших.
  • У Державному архіві СБУ зберігається понад 180 тисяч томів матеріалів, найстаріші з яких датовано 1918 роком.

Лише у 2015 році було знято державну таємницю з документів радянських спецслужб, що зберігаються в архіві.

  • У 2015 році біля будівлі СБУ з’явилася скульптура Козак-переможець, яка символізує перемогу над злом, що загрожує Україні. Зараз пам’ятник став одним із символів Служби.