Обмежену до переміщення книгу, видану на початку XX століття, вилучили буковинські митники

Книгу «Иллюстрированная исторія Петра Великаго» 1902 року видання, в якій поєднано 2 тома, співробітники Буковинської митниці виявили під час поглибленого огляду транспортного засобу, що під керуванням громадянина України слідував до Франції через пункт пропуску «Порубне-Сірет».

Предмет, переміщення через митний кордон якого обмежено законом, було приховано від митного контролю під іншими речами у одній із картонних коробок, що переміщувались у транспортному засобі пасажиром автівки, мешканцем Чернівецької області, та були пред’явлені громадянином як особисті речі.

Згідно заключення експерта-мистецтвознавця вказане друковане видання підпадає під дію Закону України від 21.09.1999 «Про ввезення, вивезення та повернення культурних цінностей» та може бути вивезена за межі митної території України  на підставі свідоцтва на право вивезення культурних цінностей.

Жодних дозвільних документів на право переміщення громадянин не надав та заявив, що вказаний предмет йому передали для подальшого перевезення через кордон.

За даним фактом митники склали протокол про порушення митних правил згідно з ч. 1 ст. 483  Митного кодексу України.

Після проведення додаткової експертизи буде вирішено питання оцінки книги, її належності до культурно-історичних цінностей.

 

12.03.2020