Випадки вчинення неповнолітніми злочинів на території Глибоцького району – непоодинокі

Кримінальна відповідальність наступає за загальним  правилом                     з 16 років. Однак, Кримінальним кодексом України визначено вичерпний перелік кримінальних правопорушень, за вчинення яких передбачена кримінальна відповідальність з 14 років.

Впродовж 2019 року Сторожинецькою місцевою прокуратурою для розгляду до суду направлено 5 обвинувальних актів відносно неповнолітніх.

Так, 06 січня 2019 року близько о 01 год. мешканець нашого району, діючи таємно за попередньою змовою із неповнолітнім, переслідуючи корисливу мету особистого збагачення, направлену на таємне викрадення чужого майна, в цілях власної наживи, шляхом вільного доступу, таємно викрали з автомобіля, який знаходився біля господарства потерпілого, акумуляторну, після чого з місця події зникли, розпорядившись викраденим на власний розсуд,  чим завдали потерпілому матеріальної шкоди.

20 січня 2019 року близько 06 год. 30 хв. неповнолітній,  знаходячись біля квартири потерпілої, переслідуючи виниклий у нього умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, шляхом вільного доступу, з корисливих мотивів, таємно викрав велосипед, який знаходився біля металевої огорожі будинку, та з місця вчинення кримінального правопорушення зник, а викраденим майном розпорядився на власний розсуд.

16 травня 2019 року неповнолітній, перебуваючи на одній із вулиць, знайшов два паперові згортки з речовиною зеленого кольору у висушеному та подрібленому стані, після чого він підібрав вказані згортки з вказаною речовиною та поклав до кишені своєї куртки і зберігав при собі.

16 травня 2019 року в ході огляду місця події біля будинку виявлені та вилучені 2 паперових згортки з речовиною зеленого кольору, які при собі зберігав неповнолітній, з яких один згорток, який останній тримав у руках, побачивши працівників поліції, викинув біля себе, а інший зберігав у правій кишені куртки, у якій був одягнений. Виявлена та вилучена подрібнена речовина рослинного походження зеленого кольору, яка містилась у двох паперових згортках, яку непонолітній незаконно зберігав при собі для власних потреб без мети збуту, згідно висновку експерта є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено – канабісом, маса якого в перерахунку на суху речовину становить 5,162 грама.

09 серпня 2019 року близько о 02 год. 30 хв. неповнолітній, діючи за попередньою змовою групою осіб з повнолітнім громадянином, з корисливих мотивів, реалізовуючи спільний злочинний умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, шляхом злому дверей, через горище потрапили до приміщення магазину, звідки з каси магазину намагалися вчинити крадіжку грошей в сумі 2000 грн., однак їхні дії не були доведені до кінця з причин, що від них не залежали, оскільки були припинені власниками магазину, які виявили неповнолітнього на місці крадіжки.

15 жовтня 2019 року приблизно о 14 год. 00 хв. неповнолітній, який раніше вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.185 КК України, перебуваючи в будинку потерпілої, маючи умисел, спрямований на повторне таємне викрадення чужого майна, шляхом вільного доступу, таємно викрав мобільний телефон, який знаходився на столі в кімнаті даного житлового будинку та належав потерпілій.

За вчинення вказаних кримінальних правопорушень неповнолітні притягнуті до кримінальної відповідальності.

Світлана Гуцуляк  Прокурор Сторожинецької місцевої прокуратури