За використання земельних ділянок потрібно сплачувати кошти до бюджету

У статті 13 Конституції України закріплено, що власність зобов’язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству. Власність не тільки надає переваги тим, хто її має, а й покладає на них певні обов’язки. Це конституційне положення пов’язане з принципом поєднання інтересів власника, суспільства та інших власників і користувачів об’єктами власності. Держава забезпечує захист прав усіх суб’єктів права власності і господарювання та гарантує їм рівність перед законом. Порушення прав власників з боку держави, громадянина чи юридичної особи зумовлює настання відповідних правових наслідків.                                                              Набуваючи право власності на приміщення, власники нерухомості повинні передбачати наслідки у виді виникнення додаткових обов’язків, в тому числі щодо внесення плати за землю комунальної власності. Оскільки, з моменту виникнення права власності на нерухоме майно саме у власника виникає обов’язок оформити та зареєструвати речове право на відповідну земельну ділянку, розташовану під цією будівлею.

Однак, суб’єкти господарювання, використовуючи приміщення, не сплачують кошти за користування земельною ділянкою, на якій розташована нерухомість.

При цьому слід врахувати, що використовуючи земельну ділянку тривалий час для обслуговування власного нерухомого майна, не сплачуючи при цьому до місцевого бюджету будь-яких коштів, громадяни ставлять у нерівне (дискримінаційне) становище інших суб’єктів господарювання, які плату за землю в тій чи іншій формі вносять.

Неотримання доходів від використання земельної ділянки, яка перебуває у комунальній власності, у зв’язку із неукладенням договору оренди землі, порушує інтереси відповідної територіальної громади та інтереси держави,  а тому вимагає від органу місцевого самоврядування, який зобов’язаний їх захищати, вжиття заходів щодо стягнення вказаних коштів.

Впродовж 2019 року Сторожинецькою місцевою прокуратурою пред’явлено 7 позовних заяв в інтересах сільських рад про стягнення з суб’єктів господарської діяльності коштів за використання чотирьох земельних ділянок загальною площею.

 

 

Світлана Гуцуляк

Прокурор Сторожинецької місцевої прокуратури