Лікарів області навчатимуть телемедицині

Зі стартом другого етапу медичної реформи, який торкнеться вторинного і третинного рівня медичної допомоги, в Україні має запрацювати проект із телемедицини. Його основна мета – забезпечити мешканцям сільської місцевості доступ до найкращих районних і обласних лікарів. Задля цього за кошти державного бюджету всі заклади первинного рівня, у тому числі – амбулаторії загальної практики – сімейної медицини Чернівецької області наразі отримали спеціальні комплекти з телемедицини.

Як інформує заступник начальника управління – начальник відділу реформ медицини управління реформ медицини та кадрової політики Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Альона Чайковська, вже найближчим часом розпочнеться цикл навчань з практичного використання телемедицини. Відповідно до спеціального наказу ДОЗ, навчання з лікарями сімейної медицини, районних лікарень та закладів обласного підпорядкування будуть проводити експерти ДОЗ та фахівці БДМУ. Зважаючи на те, що зокрема на первинці в області використовують близько десятка різноманітних медично-інформаційних систем, одним із основних завдань буде їх комунікація з МІС районних і обласних закладів для забезпечення безперебійної роботи телемедицини.

Довідка

Телемедицина — це напрям медицини, а саме: комплекс дій, технологій та заходів, що застосовуються при наданні медичної допомоги з використанням засобів дистанційного зв’язку у вигляді обміну електронними повідомленнями (у випадках, коли відстань є критичним чинником, наприклад, в сільській місцевості).