Єдиний податок: до казни Чернівецької області платники сплатили понад 50,8 млн грн. податку

Інформує в.о.начальника Головного податкового відомства Буковини Борис Акіменко. У січні 2020 року малий та середній бізнес краю сплатив до територіальних скарбниць понад 50,8 млн. грн. Надходження єдиного податку перевищили аналогічний період минулого року на 4,3 млн. грн. – деталізував посадовець.

В цілому із загальної суми 39,7 млн. грн. єдиного податку сплатили фізичні особи-спрощенці. Юридичних особи – платники єдинники перерахували до казни понад 4,3 млн грн., а сільгоспвиробники області забезпечили більше 6,8 млн. грн. надходжень до територіального бюджету.

У розрізі районів надходження розподілені наступним чином: Вижницький –  1,9 млн. грн., Герцаївський – 0,7 млн. грн., Глибоцький –  3,1 млн. грн., Заставнівський – 2,9 млн. грн., Кельменецький – 2,7 млн. грн., Кіцманський район – 4,4 млн. грн., Новоселицький – 3,7 млн. грн., Путильський – 0,5 млн грн.,

Сокирянський – 1,5 млн. грн., Сторожинецький – 3,6 млн. грн., Хотинський– 1,8 млн. грн., м. Новодністровськ – 0,4 млн. грн. Найбільшу суму податку в своє розпорядження отримало м. Чернівці – 23,7 млн. грн.

У податкові службі наголошують, єдиний податок зараховується до місцевих бюджетів, а  отже платники регіону, які його сплачують, спрямовують кошти на розвиток своїх територіальних громад, забезпечуючи цим вчасне фінансування органами місцевого самоврядування регіональних програм та виконання зобов’язань місцевої влади перед своїми мешканцями.

Відтак, нагадують платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Вони можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більше як до кінця поточного звітного року.

Підприємці, які відносяться до 3 групи, сплачують ЄП протягом 10 днів після закінчення граничного строку подання квартальної податкової декларації.

Сільгоспвиробники сплачують єдиний податок щокварталу протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, у встановлених ПКУ розмірах.

 

Декларування – 2020: легалізуйте доходи від «квартирантів»

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що буковинці, які здають нерухомість в оренду, зобов’язані сплачувати податки. Відтак, кожен громадянин, який не є підприємцем, але здає нерухоме майно в оренду (нежитлова нерухомість, квартири, будинки чи навіть кімнату в оренду, довгострокову або подобову) має сплатити з отриманого доходу податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18 відсотків та 1,5 відсотків військового податку.

Подати декларацію про майновий стан та доходи необхідно до 1 травня цього року до податкової інспекції за місцем реєстрації.

Відповідно до пп. 170.1 Податкового кодексу України під час нарахування доходу фізичній особі від надання нею в оренду об’єктів нерухомості необхідно враховувати розмір орендної плати, зазначений в договорі оренди, який має бути не меншим, ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди.

Мінімальна сума орендного платежу визначається за Методикою визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб, затверджено постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1253, виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органом самоврядування села, селища, місця, на території яких вона розташована.

До прикладу у м. Чернівцях затверджена мінімальна вартість місячної оренди одного квадратного метру загальної площі нерухомого майна без врахування податку на додану вартість в наступних розмірах для приміщень, що використовуються під некомерційну діяльність, у тому числі для проживання фізичних осіб – 10 грн; виробничу діяльність – 20 грн.; комерційну діяльність – 30 грн.

У відомстві зазначають, якщо договір оренди об’єктів нерухомості посвідчувався нотаріально, нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця. Форма Повідомлення про нотаріальне посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 №1242. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

Суб’єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелтери), зобов’язані надіслати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації в строки, передбачені для подання податкового розрахунку, за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Форма інформації затверджена наказом Міністерства Фінансів України від 13.05.2017 №497.

За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації ріелтер несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.