Буковина: в січні до бюджетів усіх рівнів сплачено понад 422,0 мільйони гривень податків

За інформацією Головного управління ДПС у Чернівецькій області до зведеного бюджету у січні 2020 року буковинські платники заплатили 422,2 мільйони гривень податкових платежів, що 53,4 млн. грн. або 14,6 відсотків перевищує надходження січня 2019 року.

В.о. начальника податкової служби краю Борис Акіменко звертає увагу, що приросту досягнуто майже по всіх основних платежах – в тому числі за рахунок збільшення  податку на доходи фізичних осіб, ПДВ, єдиного податку, плати за землю, військового податку.

Впродовж січня 2020 року – продовжує посадовець – до державного бюджету спрямовано податків на суму понад 176,0 млн. грн., а до місцевих бюджетів 246,1  млн. грн. У порівнянні з січнем 2019 року приріст податкових платежів до державного бюджету перевищив 30,0 млн. грн., а до бюджетів місцевих громад 23,6 млн. грн.

У структурі цих надходжень основним є податок на доходи фізичних осіб – зібрано 204,1 млн. грн, що на 20,5 млн грн більше, ніж за аналогічний період торік. Серед ключових також податок на додану вартість – надійшло понад 101,8 млн грн. та єдиний податок – якого бізнес сплатив майже 51 млн. грн.

Значні надходження й від військового збору. Його з доходів буковинців сплачено 16,4 млн. грн., що перевищує тогорічні надходження на 3,2 млн.грн. або на 24,0 відсотки.

Також посадовець зауважує, що в нинішніх умовах надзвичайно важливо підтримувати стабільну тенденцію нарощування бюджетних надходжень. Задля цього податківці будуть ефективно використовувати оновлений СМКОР – щоб не допускати ризиків при сплаті ПДВ та відшкодуванні його з бюджету; посилять боротьбу із незаконним обігом підакцизних товарів (тютюну, алкоголю, пального) – наявність ліцензій, використання РРО та звірка з електронним сервісом «Пошук акцизної марки»; продовжать активні заходи щодо легалізації найманої праці та детінізації заробітної плати.

Тобто: усіма законними методами необхідно вести безкомпромісну боротьбу з тими використовує схеми та ховається в «тінь».

Але разом з тим, працювати  на засадах партнерства з тими платниками, у яких відсутні критерії ризиковості та сумлінно сплачують податки.

Інфографіка: