Буковина: іноземні дебітори заборгували бізнесу 1,9 млн. дол. США «валютної» виручки

Прострочена дебіторська заборгованість за межами України від здійснених зовнішньоекономічних операцій рахується у 59 суб’єктів господарювання – інформують у Головному управлінні ДПС .

Сума заборгованості в перерахунку згідно курсу НБУ на січня 2020 року перевищує 1906,16 тис. доларів США. У розрізі валют – 1387,7 тис. доларів США; 2207,2  тис. російських рублів; 432,9  тис. Євро.

Впродовж 2019 року податківці здійснили 50 контрольно-перевірочних заходів у суб’єктів, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність. Цими перевірками до державного бюджету донараховано понад 1,4 млн. грн.  пені.

За словами податківців серед порушень недотримання нерезидентами умов виконання укладених зовнішньоекономічних договорів (контрактів), в наслідок чого порушуються терміни надходження валютної виручки за експортований товар, чи терміни поступлення імпортного товару.

РРО – нотатка з «гарячої лінії»

Приватний підприємець – єдинник застосовує першу групу та здійснює діяльність на ринку. Чи потрібно йому застосовувати РРО?

Фізичні особи, які продають на ринках власні речі, що були у вжитку, або городину, а також платники єдиного податку на І групі оподаткування не застосовують реєстратори розрахункових операцій.

Які види РРО, які можна застосовувати у 2020 році та в подальшому?

У 2020 році Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» від 20.09.2019 №128-ІХ (далі – Закон №128) пропонує альтернативи щодо виду застосовуваних РРО.

Тобто, можна буде використовувати як звичайний (класичний РРО) так і програмний РРО. Програмний РРО – це програмний, програмно-апаратний або програмно-техніч­ний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі ва­лютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для по­дальшого переказу. Контролюючий орган (ДПС) за­безпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання програмного РРО- ця норма передбачена Законом №128- ІХ. Всі розрахункові операції реєструватимуться на фіскальному сервері ДПС, тобто, кожному розрахунковому документу, створеному програмним РРО, присвоюватиметься певний унікальний номер (код).

Фіскальний номер електронного розрахункового документа, електронного фіс­кального звіту та електронного фіскального звітного чека – унікальний код, що формуєть­ся реєстратором розрахункових операцій або фіскальним сервером контролюючого органу та присвоюється електронному розрахунково­му документу, електронному фіскальному звіту та електронному фіскальному звітному чеку під час їх реєстрації.

Функція щодо збереження інформації про розрахункові операції забезпечується ДПС – це зазначено у визначенні поняття фіскальний сервер контролюючого органу – програмно-технічний комплекс, через який реалізується фіскальна функція та який здійснює реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій, електронних розрахункових документів, електронних фіскальних звітів та електронних фіскальних звітних чеків, збереження даних щодо проведеної розрахункової операції у системі обліку даних РРО, обробки та надання доступу до інформації про розрахункові операції, проведені з використанням програмних РРО, а також інтеграцію з програмними РРО через програмний інтерфейс (АРІ), розміщений у відкритому вільному доступі.

Реєстрація електронних розрахункових документів, електронних фіскальних звітів та електронних фіскальних звітних чеків – це:

а) присвоєння РРО у процесі виконання ним фіскальних функцій фіскального номера електронному розрахунковому документу, електронному фіскальному звіту та електронному фіскальному звітному чеку, що створені таким РРО, із збереженням даних щодо виконання розрахункової операції у фіскальній пам’яті таких РРО;

б) присвоєння програмним забезпеченням фіскального сервера контролюючого органу фіскального номера електронному розрахунковому документу, електронному фіскальному звіту та електронному фіскальному звітному чеку, що створені програмними РРО, із збереженням даних щодо виконання розрахункової операції у системі обліку даних РРО.

ДПС Буковини: оновлена звітність з податку на прибуток

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує, набрали чинності зміни до податкової декларації з податку на прибуток. Нововведення передбачені наказом Міністерства фінансів України  від 14.11.2019 №481 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» (далі – наказ №481).

У формі Податкової декларації з податку на прибуток підприємств передбачені такі зміни. Основну частину декларації доповнено блоком «Податкові зобов’язання, інші штрафні санкції та пені, визначені відповідно до Податкового кодексу України, не пов’язані з виправленням помилок».

Змінами передбачено доповнення Декларації новим додатком ПП «Інформація про суми податкових пільг» платниками, що не сплачують податок у зв’язку з отриманням податкових пільг відповідно до постанови КМУ від 27.12.2010 №1233. Натомість суб’єкти господарювання не подаватимуть до контролюючих органів Звіт про суми податкових пільг, а вестимуть облік сум таких пільг, які відображатимуться у додатку ПП до декларації. При цьому, звертаємо увагу на те, що Додаток ПП вперше подаватиметься зі звітних періодів 2020 року.

Також до окремих додатків декларації (ПН, ВП, РІ) внесено низку редакційних змін, зокрема, зміни до додатка щодо заповнення відомостей про нерезидента, заповнення уточнюючих показників тощо.

Враховуючи те, що видання наказу №481 обумовлено змінами з 01.01.2019 в оподаткуванні податком на прибуток підприємств, платникам податку на прибуток підприємств рекомендується за базовий звітний (податковий) період – 2019 рік подавати податкову декларацію за оновленою формою.

Більш детально про це йдеться у листі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/74252.html.

 

Звіт про податкові пільги за 2019 рік подається востаннє

Фахівці  Головного управленні ДПС у Чернівецькій області повідомили, що Звіт про податкові пільги за 2019 рік необхідно подати до 10 лютого 2020 включно. Для формування звіту необхідно використовувати довідники податкових пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов’язкових платежів — №95/1 та №95/2 станом на 01.01.2020 р., затверджені Державною податковою службою України.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток підприємств, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

У відомстві нагадали, що Звіт про податкові пільги за 2019 рік подається востаннє. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31.10.2018 р. № 891 з 1 січня 2020 року скасовано обов’язок складання та подання до контролюючого органу окремого звіту про суми податкових пільг. Облік сум податкових пільг, отриманих суб’єктами господарювання, здійснюватиметься контролюючими органами на підставі інформації, наявної в поданих такими суб’єктами господарювання податкових деклараціях.