Старовинні Біблію, ікону та книгу вилучили буковинські митники в пункті пропуску “Порубне-Сірет”

Обмежені до переміщення Ікону «Усекновеніє глави Иоанна Предтечи (Крестителя)», Біблія на 1550 сторінках кінця XIX – початку XX століття та книгу на англійській мові «The complete poetical works of Sir Walter Scott» 1894р.в. виявили співробітники Буковинської митниці серед посилок.

Наш співвітчизник перетинав митний кордон цієї ночі в пункті пропуску “Порубне-Сірет” митного поста “Вадвл-Сірет” в якості одного водіїв транспортного засобу, що прямував до Великої Британії. В митній декларації громадянин заявив про наявність у нього особистих речей та поклажі у кількості 40 місць з коробками та господарськими сумками.

Під час здійснення митних формальностей у одній з коробок під особистими речами та предметами побуту митники виявили не вказані в декларації та приховані від митного контролю предмети.

Громадянин заявив, що посилку йому передали для перевезення до Польщі.

У зв’язку із сукупністю зовнішніх ознак, які вказували на можливість зарахування цих предметів до таких, що становлять культурну цінність, до огляду було залучено співробітника служби контролю за переміщенням культурних цінностей.

Відповідно до попереднього висновку експерта – мистецтвознавця зазначені предмети підпадають під дію Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» і можуть бути вивезені тільки на підставі спеціального дозволу (свідоцтва) на право вивезення культурних цінностей.

Вказаних дозвільних документів на вивезення цінностей громадянин не мав.

За даним фактом працівники митниці запровадили справу про порушення митних правил за ч.1 ст.483 МКУ. В ході провадження у справі вилучені предмети буде направлено на додаткову державну експертизу для визначення їх цінності.

28.01.2020