Під час проведення фактичних перевірок продавці алкоголю та цигарок «лідери» серед порушників

Податківці області за десять місяців цього року провели 370 фактичних перевірок та застосували до порушників понад 8,1 млн. грн. штрафів.

Цими перевірками встановлено, що суб’єкти малого бізнесу недотримуються законодавства при здійсненні готівкових операцій, провадять торгівельну діяльність підакцизними товарами за відсутності ліцензій та допускають порушення при застосуванні РРО.

У відомстві констатують, що у кожному торговому центрі чи закладі громадського харчування, куди впродовж року навідувалися податкові аудитори з фактичними перевірками щоразу виявляли ряд суттєвих порушень норм Закону.

Відтак, найтиповішими зафіксованими порушеннями є торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами за цінами, що різняться від встановлених максимальних та мінімальних – 141 випадок. Роздрібна торгівля алкогольними і тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій – 32 випадки.

Також встановлено 16 фактів продажу алкогольних напоїв на розлив платниками , які не мають статусу суб’єкта громадського харчування та 19 недотримання законодавства при продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 – річного віку .

Кожне порушення правил торгівлі підакцизними товарами обходиться «горе -бізнесменам» зрештою дорого – для прикладу, нещодавно в одному з магазинів-  кафе с. Кам’янки був виявлений факт реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів без придбання ліцензії. Власнику донараховано 34,0 тис. грн. штрафу.- тоді як річна вартість ліцензії на території сіл і селищ  – 500 гривень на роздрібну торгівлю алкогольними напоями і 250 гривень – на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі. Також, в магазині обласного центру податківці виявили епізод неоприбуткування товарів вартістю 35,2 тис. грн. – застосовано штрафних ( фінансових) санкцій у розмірі 70,4 тис. грн.

У податковій службі звертають увагу бізнес -спільноти, що заборона на проведення перевірок не розповсюджується на продавців підакцизних товарів.

Ще закликають усіх споживачів бути надійними «ревізорами» і вимагати на всю вартість купівлі алкоголю, тютюнових, пального фіскальний чек РРО. Його видача – це гарантія включення суми до доходів, з яких обраховуються податки та запорука захисту своїх споживацьких прав у разі придбання недоброякісної продукції. Ця корисна звичка принесе кожному із нас неабияку користь. Тому спробуймо з малого – вимагаймо чек при купівлі підакцизних товарів!

 

На Буковині основним джерелом наповнення місцевого бюджету є податок на доходи фізичних осіб  – понад 1,6 млрд. грн.

В цілому, за січень-жовтень 2019 року  платники Буковини зі своїх доходів сплатили до зведеного бюджету  2,2 млрд грн податку на доходи фізичних осіб. У порівнянні з аналогічним періодом 2018 року надходження зросли на 393,4 млн. грн. – повідомили в Головному управлінні ДПС в Чернівецькій області.

Із загальної суми надходжень ПДФО до місцевих бюджетів надійшло 1652,6 млн. грн., що на 293,7 млн більше, ніж торік. До Державного бюджету перераховано 571,8 млн грн, що на 99,6 млн. грн. перевищує надходження минулого року.

У податковій службі області зазначають, що ПДФО є основним джерелом наповнення місцевої казни. В структурі надходжень він займає позицію лідера –64,6 відсотків від загальної суми інших податків і зборів. Тому надходження саме цього податку є показовим для розвитку регіону в цілому.

У податковій службі відзначають, лідером із відрахувань податку на доходи фізичних осіб є платники податків м. Чернівці – 940,5 млн. грн.

Платники податків решти районів сплатили до територіальних скарбниць ПДФО:  Вижницький район  – 64,9 млн. грн., Герцаївський район – 31 млн.грн., Глибоцький район – 75,7 млн. грн., Заставнівський район – 54,8 млн. грн., Кельменецький район – 45,7 млн. грн., Кіцманський район – 78,4 млн. грн., Новоселицький район – 76,1 млн. грн., Путильський район – 34,6 млн грн., Сокирянський район – 63 млн. грн., Сторожинецький район – 89,2 млн. грн., Хотинський район – 59,3 млн. грн., м. Новодністровськ – 39,6 млн. грн..

Також у відомстві акцентують,  роботодавець, що виплачує доходи у вигляді заробітної плати, є особою, відповідальною за нарахування, утримання і сплату (перерахування) до бюджету ПДФО (п. 171.1 ПКУ).