Оцінка рівня спроможності ОТГ Чернівецької області

Чернівецький ЦРМС

Нещодавно Міністерством розвитку громад та територій було розроблено «Методичні рекомендації щодо оцінки рівня спроможності територіальних громад». Дані рекомендації  містять основні показники, які визначають соціально-економічну спроможність територіальних громад, порядок та критерії оцінки рівня їх спроможності.

Основними показниками, що визначають спроможність територіальних громад є:

1) нерозривність та географічна цілісність території територіальної громади;

2) на території територіальної громади проживає не менш як 250 дітей шкільного і 100 дітей дошкільного віку;

3) на території територіальної громади розташований загальноосвітній навчальний заклад I-III ступеня, проектною потужністю не менш як 250 учнів.

У разі невідповідності територіальної громади хоча б одній із вказаних вимог,  така територіальна громада не може вважатися спроможною, а оцінка рівня її спроможності не здійснюється у зв’язку із недоцільністю. Якщо громада відповідає основним показникам тоді здійснюється оцінка рівня спроможності такої територіальної громади. Здійснивши за цими критеріями аналіз 33 ОТГ Чернівецької області (ті, що перебувають на прямих міжбюджетних відносинах в 2019 році), визначаємо, що всі ОТГ відповідають основним критеріям та можуть оцінюватись далі.

Оцінка рівня спроможності територіальних громад здійснюється на основі наступних критеріїв (в дужках зазначено граничне значення):

  • чисельність населення (3000 осіб);
  • площа (200 км2);
  • індекс податкоспроможності (0,3);
  • частка місцевих податків та зборів (10%).

Рівень спроможності залежить від значення показника, який відображає певний критерій оцінки, що наведено в таблиці:

Оцінка рівня спроможності територіальних громад здійснюється на основі суми числових значень критеріїв оцінки (третій стовпчик).

1) від 1,2 до 1,8 – низький рівень спроможності;

2) від 1,9 до 3,2 – середній рівень спроможності;

3) від 3,3 до 4 – високий рівень спроможності.

Проаналізувавши за всіма показниками громади Буковини, маємо наступну таблицю:

Як бачимо, 31 з 33 ОТГ мають середній рівень спроможності. Тільки Сторожинецька та Новодністровська ОТГ мають високий рівень. Приємно відзначити, що низького рівня спроможності немає в жодної ОТГ нашої області. Найнижчі оціночні бали наші ОТГ мають за показник площі території. Площу більше 200 квадратних кілометрів мають лише 2 ОТГ (Сторожинецька і Селятинська). Але, враховуючи те, що наша область є найменшою за площею та найбільш густонаселеною, така ситуація є закономірною. Діаметрально протилежною є ситуація з показником чисельності населення, 26 ОТГ отримали найвищий бал, маючи населення більше 5 тис. жителів.

Досить низькими є показники наших громад по індексу податкоспроможності. 16 ОТГ мають показник нижче 0.3 і тільки 1 ОТГ (Новодністровська) має показник вище 0,9. Це в першу чергу зумовлено тим, що Чернівецька область займає останнє місце в Україні по рівню заробітних плат, що напряму впливає на рівень сплати ПДФО.

Найкращий  показник для наших ОТГ є частка місцевих податків та зборів. Тут майже всі наші громади (30 ОТГ) мають максимальний бал. Зумовлено це тим, що в наших ОТГ високий рівень доходів від Єдиного податку, а також низьким рівнем ПДФО, який є загальнодержавним податком.

Автор: Дмитро Прокопець, радник з питань місцевих фінансів Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «ULEAD з Європою».