Старовинну ікону вилучили чернівецькі митники у пункті пропуску «Порубне»

 

 

Сьогодні близько 7-ої години ранку у пункті пропуску «Порубне» Чернівецької митниці ДФС співробітники митниці у ході відпрацювання оперативної інформації Управління Служби безпеки України у Чернівецькій області припинили спробу незаконного вивезення з України ікони з ознаками старовини.

Ікону на дерев’яній основі із зображенням Ісуса Христа, виготовлену орієнтовно на початку XX століття, митники виявили під час поглибленого огляду транспортного засобу «VW CRAFTER» під керуванням 37-річного буковинця, що слідував до Іспанії у приватних справах. Предмет, переміщення через митний кордон якого обмежено законом, було приховано від митного контролю під книгами та брошурами у одній із картонних коробок, що переміщувались у мікроавтобусі.

Згідно заключення експерта-мистецтвознавця вказана ікона підпадає під дію Закону України від 21.09.1999 «Про ввезення, вивезення та повернення культурних цінностей» та може бути вивезена за межі митної території України  на підставі свідоцтва на право вивезення культурних цінностей.

Жодних дозвільних документів на право переміщення громадянин не надав та заявив, що вказаний предмет йому передав мешканець Харківщини для перевезення до Валенсії.

За даним фактом митники склали протокол про порушення митних правил згідно з ч. 1 ст. 483  Митного кодексу України.

Після проведення додаткової експертизи вирішуватиметься питання щодо віднесення ікони до культурно-історичних цінностей та можливої перекваліфікації справи за ознаками статті 201 Кримінального Кодексу України.

 

22.11.2019