Бережіть опале листя

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Існує небезпечна хибна думка, що спалювання сухих стебел і листя покращує родючість ґрунту та знищує шкідників. Насправді ж все навпаки. Під час випалювання листяної і трав’янистої підстилки знищуються черв’яки, запилювачі, багато видів корисних комах. Тому зменшується і кількість ґрунтоутворюючих мікроорганізмів та дощових черв’яків, які збагачують ґрунт поживними речовинами. Внаслідок щорічного випалювання листя в парках стала дуже рідкісною запилювач конюшини – бджола-листоріз.

Під час випалювання трави на канавах не встигають сховатись корисні тварини – ящірки, вужі та інші. У чагарниках шипшини, глоду, верболозу спалюються гнізда горобиних, а в заростях очерету – водоплавних і болотних птахів. На ділянках, де бушував вогонь, відзначені спалахи розмноження мишоподібних гризунів, які наносять відчутної шкоди урожаю сільськогосподарських культур.

Великої шкоди живій природі завдає спалювання стерні та залишків соломи після збирання урожаю зернових культур. Це мотивують тим, що спалювання стерні знищує личинки хлібного пильщика, які живуть в прикореневих стеблах злаків. Однак в стерні кількість личинок пильщика незначна, оскільки вони знаходяться в стеблах соломи на межі ґрунту.
А на полях після оранки на глибині 20-25 сантиметрів утворюється шар ґрунту з рештками спалених рослин. Цей шар насичений чадним газом і є перешкодою для вертикальних міграцій в ґрунті тварин, особливо дощових черв’яків та личинок комах, які мігрують у нижні шари ґрунту на зимівлю.
Пошкоджуються різні види ранньоквітучих нектароносів, основного джерела раннього меду – сон-трава, шафран, проліски, медунка, верболози. Саме вони є ранніми медоносами та основним кормом для таких корисних комах-запилювачів, як наїзники, мухи-тахіни, поодинокі бджоли та домашні бджоли. А бджолині матки після перезимівлі будують свої гнізда саме там, де є достатня кількість квітучих нектароносів.
Зараз чи не єдиним притулком для багатьох тварин залишаються узбіччя доріг з цілинною рослинністю, схили та інші неугіддя. Сюди на зимівлю збирається багато корисних комах. У трав’янистій підстилці зимують лялечки багатьох комах, які захищають наші поля, а також джмелині матки – найкращі запилювачі конюшини.
Перш ніж спалювати листя і стебла рослин, подумайте – нам варто зберегти невидимих помічників, які живуть поряд. Збережіть для своїх нащадків живий світ! Природа – це наш спільний дім, і нам потрібно берегти його!
 Вадим РУДИЙ керівник Глибоцького клубу органічного землеробства