Григорій Ванзуряк: «Оптимальним є варіант ОТГ із 15-20 тисячами населення»

Голова Глибоцької об’єднаної територіальної громади Григорій Степанович Ванзуряк розповів, як проходить дооб’єднання, які він бачить перспективи розвитку громади та як він відноситься до великих громад.

– Власно, термін діяльності вашої громади порівняно невеликий. Тим не менш, сподіваюсь, перші підсумки вже можна зробити.

– Так, за минулі півтора року Глибоцька ОТГ довела, що вона дієздатна. Нам вдалося сформувати основні структурні підрозділи, підібрати в основному відповідних фахівців, нині їх працює 38 чоловік. Звісно, попервах було не просто, однак справа налагодилася. Створено, зокрема, єдине вікно надання соціальних послуг, що дає можливість оперативно та якісно обслуговувати громадян Глибокої, Михайлівки, Червоної Діброви із різних питань.

  – Як відомо, днями Глибоцька ОТГ поповнилась ще однією громадою – Черепківки.

– Щоб змогли задовольнити звернення Черепківської громади, потрібно було дочекатись відповідного закону Верховної Ради України, який прийнятий 17 березня 2017 року.

 – Довелося чути, що подібні бажання поповнити Глибоцьку ОТГ мають і сусідні жителі с. Димка та с. Стерче. Чи так це, Григорію Степановичу?

– Справді, попередньо такі наміри є і в громад названих сіл, а також Опришени та Багринівка. Зрозуміло, що для цього потрібно виконати всі узгодження щодо чинного законодавства.

 – Особисто Ви прихильник великих ОТГ, скажімо, як у Сторожинці.

– Мені, здається, оптимальним варіантом є той, що діє у Німеччині. Тобто, об’єднана територіальна громада повинна мати в собі населенні пункти не більше із 15-20 тис. мешканців. Бо лише тоді можна буде в ОТГ ефективно вирішувати як економічні, так і соціальні проекти. А в цьому і полягає суть завдань утворення об’єднаних територіальних громад, у тому числі й Глибоцької.

 – Що ж успіхів Вам Григорію Степановичу.

Розмову провів і за неї подякував Василь Гейніш.