Кримінальна відповідальність за ДТП

23.07.2017, приблизно о 21 годині 45 хвилин, водій автомобіля  марки
«Dacia – Logan» рухаючись в межах населеного пункту с. Коровія, по вул. Головній, зі сторони с. Тарашани, Глибоцького району
в напрямку м. Чернівці, на перевищеній швидкості, що перевищує допустиму в межах населеного пункту.

Наближаючись до ресторану «Надія», №1 «А» вказаної вулиці, біля якого розташований нерегульований пішохідний перехід, водій автомобіля,
не врахувавши дорожньої обстановки та неправильно застосувавши прийоми керування транспортним засобом, допустив наїзд на неповнолітнього пішохода, який переходив проїжджу частину дороги в межах пішохідного переходу, рухаючись зліва направо відносно напрямку руху транспортного засобу.

Внаслідок даної дорожньо-транспортної пригоди неповнолітньому пішоходу заподіяно тілесні ушкодження у вигляді зламів тім’яної, скроневої та потиличної кісток зліва з поширенням на основу черепа, забою головного мозку важкого ступеня, крововиливу під оболонки головного мозку, забійної рани волосяної частини голови, черезвиросткового внутрішньо-суглобового перелому правої плечової кістки, черезвиросткового перелому правої великогомілкової кістки, перелому голівки правої малогомілкової кістки, які у відповідності до висновку комісійної СМЕ № 119 мд від 09.11.2018, відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, за ознакою «небезпека для життя».

 

Таким чином, водій автомобіля підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, а саме у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що заподіяло неповнолітньому потерпілому тяжкі тілесні ушкодження.

25 квітня 2019 року кримінальне провадження скероване Сторожинецькою місцевою прокуратурою на розгляд до Глибоцького районного суду.

Вироком Глибоцького районного суду від 24.09.2019 водія транспортного засобу засуджено до 5-ти років позбавлення волі із позбавленням права керувати транспортними засобами терміном на 3 роки. На підставі ст. 75 КК України звільнити від відбування основного покарання із встановленням іспитового строку терміном на 3 роки.  Також судом задоволено позовні заяви потерплого.