До місцевих бюджетів жителі Чернівецької області сплатили понад 36,2 млн грн податку на нерухоме майно

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, за вісім місяців 2019 року до місцевих бюджетів від платників області надійшло понад 36,2 млн. грн. податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. У порівнянні із відповідним періодом минулого року це на 10,4 млн. грн. більше.

Зокрема, підкреслюють у податковому відомстві, фізичні особи-мешканці Чернівецької області сплатили до казни 17,4 млн. грн. У свою чергу, юридичні особи поповнили місцеві скарбниці 18,8 млн. грн..

Так, платники районів сплатили до територіальних скарбниць податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки у сумі: Вижницький – 1,9 млн. грн., Герцаївський – 667,3 тис.грн., Глибоцький – 2,2 млн. грн., Заставнівський – 1,1 млн. грн., Кельменецький – 1,6 млн. грн., Кіцманський – 2,3 млн. грн., Новоселицький – 3,5 млн. грн., Путильський – 507,9 тис. грн., Сокирянський – 1,7 млн. грн., Сторожинецький – 2,2 млн. грн., Хотинський – 1,0 млн. грн., м. Чернівці – 16,3 млн. грн.. м. Новодністровськ – 1,0 млн. грн.

Податківці наголошують, податок на нерухоме майно є винятково місцевим податком та одним з джерел наповнення місцевих бюджетів. Рішення про ставки та пільги зі сплати податку розміщуються на сайтах місцевих рад.

Та нагадують, відповідно до ст. 126 Податкового кодексу у випадку прострочення сплати узгодженого податкового зобов’язання, передбачена відповідальність: при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу; при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Якщо з невідомих причин власники не отримали повідомлення – рішення про сплату податку на нерухомість чи дані вказані у ньому неточні то згідно з п.п. 266.7.3 п. 266.7 ст. 266 ПКУ буковинці мають право звернутися особисто чи з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо: об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку, набуттям права власності чи продажем майна.

У м. Чернівцях додаткову інформацію можна отримати за тел.: 54-56-51 або завітавши до ДПІ за адресою: вул. Героїв Майдану, 200-А, каб. №114.

У всіх територіальних відділеннях звертатися до працівників ЦОПів. Їх адреси на офіційному порталі Територіальні органи ДПС у Чернівецькій області: https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/?fbclid=IwAR2FxEyGr_jA3PhXJXH10-IuxmulQb7V9_atvL3fhifEYqYA72uUTDBuMBk

 

Податківці проведуть «День відкритих дверей для майбутніх платників». Запрошуємо!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області буде щиро раде бачити студентів та учнів під час проведення ДНЯ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ з 25 по 27 вересня 2019 року.

Під час заходу кожен учасник зможе дізнайтеся більше інформації про права та обов’язки платників, порядок сплати податків та застосування електронних сервісів, отримати консультацію з питань застосування норм ПКУ.

Також, цікавою буде інформація про те як обрати професію податківця та екскурсія у Центр обслуговування платників.

Місце проведення: Головне управління ДПС у Чернівецькій області, м. Чернівці, вул. Героїв Майдану 200а.

З питань організації – участі певного /класу/групи учнів / студентів звертайтеся до сектору комунікацій Головного управління ДПС у Чернівецькій області.

Контактна особа: Марія Коцим’юк, тел. (050) 951-12-11 або 0372(54-55-76), ел. адреса: [email protected]

 

Податкова служба Буковини: відповіді на актуальні запитання платників

Який номер рахунку зазначається в перехідний період запровадження банківського рахунку за стандартом IBAN в додатку 4 до податкової декларації з ПДВ (Д4) при заявлені суми від’ємного значення до бюджетного відшкодування на поточний рахунок (рядок 20.2.1)?

З метою розвитку платіжного ринку України на підставі міжнародних стандартів Правлінням Національного банку України прийнято постанову від 28 грудня 2018 року № 162 «Про запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні» (зі змінами) (далі – Постанова № 162), яка набрала чинності з 05.08.2019.

Згідно з вимогами Постанови № 162 банки України зобов’язані з 05.08.2019 до 31.10.2019 самостійно (не за ініціативою клієнта) здійснити зміну діючих рахунків, які відкриті в банках, та відкривати нові рахунки виключно відповідно до Національного стандарту України «Фінансові операції. Правила формування міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні (IBAN Registry:2009, NEQ) ДСТУ-Н 7167:2010», затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 № 454 (далі – стандарт IBAN), та додатка 2 до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 11 вересня 2017 року № 89 (зі змінами).

З 01.11.2019 використання такого стандарту буде обов’язковим для банків та їх клієнтів при здійсненні переказів коштів у національній та іноземній валютах.

При цьому, відповідно до п. 6 Постанови № 162 банки України та їх клієнти, Державна казначейська служба України з 05.08.2019 до 31.10.2019 в документах на переказ коштів заповнюють реквізити «Код банку платника/отримувача/стягувача» та «Рахунок платника/отримувача/стягувача» або реквізит «Рахунок платника/отримувача/стягувача» за стандартом IBAN. У реквізиті «Код банку платника/отримувача/стягувача» зазначається нуль.

Тобто, Національним банком України урегульовано питання заповнення таких реквізитів у перехідний період з 05.08.2019 до 31.10.2019 для суб’єктів господарювання, яким ще не здійснено зміну діючих рахунків, які відкриті в банках, на нові рахунки за стандартом IBAN.

Водночас, згідно з абзацом другим п. 6 розд. ІІІ Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 у рядках податкової звітності, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються.

Отже, у період запровадження банківського рахунку за стандартом IBAN, платник податку, якому вже банком відкрито рахунок за стандартом IBAN, у додатку 4 до податкової декларації з ПДВ, у полях «просимо перерахувати на рахунок №» та/або «№ рахунку у банку» зазначає номер такого рахунку, при цьому поле «МФО» не заповнюється.