В УСБУ в Чернівецькій області з’явився безконтактний сканер для оцифрування архівних справ

 

Галузевий державний архів Служби безпеки України передав архівному підрозділу Управління СБУ в Чернівецькій області новий сканер для копіювання документів в електронний формат.
Завдяки новому обладнанню співробітники УСБУ в Чернівецькій області зможуть швидко і якісно дистанційно відповідати на запити громадян, а науковці й дослідники – зафіксувати необхідні документи. Це ще один крок у забезпеченні громадянам отримання архівної інформації відповідно до Закону України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».
«Особливість цього безконтактного сканера в тому, що його випромінювання цілком безпечне для документів, воно не завдає шкоди паперу. Це допоможе зберегти цілими самі архівні справи, натомість їхні якісні копії надати тим, хто їх потребує», – розповів заступник директора галузевого держархіву СБУ Анатолій Хромов.
Такі сканери завдяки небайдужим благодійникам отримали 5 регіональних підрозділів СБУ. Обладнання вже працює у Полтавській, Одеській, Львівській, Івано-Франківській областях. Віднині він працюватиме і в Чернівецькій області. Упродовж двох років такою технікою планується забезпечити усі обласні управління СБУ.