Докладніше 19 – 20 вересня 2019 року податківці на он-лайн зв’язку!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області 19 – 20 вересня 2019 року проводить он-лайн «ПОДАТКОВИЙ ЛІКБЕЗ» на тему «Сплата підприємцями єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у 2019 році: розмір внеску, термін подання звітності, наймані працівники».

Обговорення та запитання в коментарях до цієї публікації у мережі Фейсбук (https://www.facebook.com/sfs.chernivtsi/) або за телефоном 0372(54-55-76).

Запрошуємо платників до діалогу. Маєте питання – запитуйте!

 

Податкова служба Буковини: до боржників зі сплати ЄСВ застосовується примусове стягнення

Головне управління ДПС у Чернівецькій області вкотре звертається до платників і нагадує про необхідність термінового погашення існуючої заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) та його своєчасної сплати в терміни визначені законодавством.

За словами податківців області це питання наразі дуже актуальне – заборгованість платників регіону зі сплати ЄСВ на початок вересня перевищує 237,8 мільйонів гривень. Платникам, у якого виник борг, податківці надсилають вимога про сплату недоїмки. На погашення вказаних у вимозі сум платнику надається десять календарних днів. У разі непогашення узгодженого боргу з єдиного внеску, податкові органи надсилають до органів Державної виконавчої служби вимоги про сплату недоїмки. Цього року надіслано 5900 узгоджених вимог про сплату боргу на 99,9 мільйонів гривень. (від початку року погашено 18,2 мільйони гривень ).

У податковому відомстві ще раз нагадують боржникам — фізичним особам -приватним підприємцям про те, що одним із джерел погашення боргів перед державою є особисте майно приватного підприємця допущення заборгованості зі сплати внеску ставить під загрозу добробут власної сім’ї.

Також відповідно до ст. 6 Закону України від 21 січня 1994 року № 3857-XII «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» до боржників-підприємців та посадових осіб підприємств боржників вживаються заходи щодо тимчасових обмежень у праві виїзду за кордон. Лише цього року підготовлено та подано до судів 77 обмежень виїзду за кордон боржників з ЄСВ.

Щоб дізнатися про наявність/відсутність заборгованості з ЄСВ потрібно особисто звернутися до органів ДПС з відповідною письмовою заявою, або безпосередньо переглянути інформацію щодо заборгованості в «Електронному кабінеті», обравши в меню «Стан розрахунків з бюджетом».

ДОВІДКА

ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (за наявності у платника ЄСВ одночасно із зобов’язаннями зі сплати ЄСВ зобов’язань із сплати податків, інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами – зобов’язання зі сплати ЄСВ мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати (доходу), і виконуються у першу чергу.

Обов’язки платників ЄСВ виникають у фізичної особи – підприємця, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, членів фермерського господарства та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність з дня їх державної реєстрації/з початку провадження діяльності та припиняються після державної реєстрації закриття (припинення) ФОП/припинення відповідної діяльності. При цьому сплата внеску проводиться за місяць, у якому відбулася така реєстрація/припинення.

Сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць, який у 2019 році становить 918,06 грн (4 173 грн (розмір мінімальної заробітної плати) х 22 %).

Розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати ЄСВ не передбачено. Заборгованість не підлягає списанню. Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску не застосовується.

 

Податкова служба Буковини: оскарження рішень контролюючих органів

Протягом якого терміну необхідно сплатити оскаржені в судовому порядку, донараховані згідно з актом перевірки, суми грошового зобов’язання?

Згідно з п. 57.3 ст. 57 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у разі визначення грошового зобов’язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 – 54.3.6 п. 54.3 ст. 54 ПКУ, платник податків зобов’язаний сплатити нараховану суму грошового зобов’язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов’язання платник податків зобов’язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження.

При зверненні платника податків до суду з позовом щодо визнання протиправним та/або скасування рішення контролюючого органу грошове зобов’язання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили (абзац четвертий п. 56.18 ст. 56 ПКУ).

Статтею 255 Кодексу адміністративного судочинства України від 06 липня 2005 року № 2747-IV із змінами та доповненнями (далі – КАСУ) визначено, що рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Таким чином, платник податків зобов’язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції, за їх наявності, протягом 10 календарних днів, наступних за днем набрання судовим рішенням законної сили.