фіскали анулювали дію 14 алкогольно -тютюнових ліцензій несумлінним підприємцям за розповсюдження серед неповнолітніх

Упродовж першого півріччя 2019 року фахівцями управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС у Чернівецькій області анулювано дію 14 ліцензій за реалізацію алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років та донарахували порушникам 102 тис грн фінансових санкцій.

В управлінні зауважують, що фахівцями фіскальної служби постійно здійснюється контрольно-перевірочна робота задля недопущення порушень в сфері обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Як наслідок за шість місяців звітного року, за результатами 106 фактичних перевірок, сума фінансових санкцій за порушення вимог Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” склала майже 1,5 млн грн.

Так, за роздрібну торгівля алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін донараховано 700 тис. грн.; за роздрібну торгівлю тютюновими виробами за цінами, вищими за встановлені максимальні роздрібні ціни – 257,5 тис. грн.; за  зберігання, транспортування, реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка та/або з підробленими марками акцизного податку – 170,0 тис. грн.; за роздрібну торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій – 181,7 тис. грн.; за порушення вимог ст. 153 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР в частині заборони продажу алкогольних напоїв на розлив суб’єктом господарювання без статусу суб’єкта громадського харчування та реалізації цигарок поштучно – 81,6 тис. грн.

Крім того, цей же період до суб‘єктів господарювання, які здійснюють діяльність в сфері реалізації пального застосовано майже 1млн 091 тис. грн. штрафних санкцій за порушення граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в ЄРАН, несплати узгодженої суми грошового зобов‘язання та неподання/несвоєчасне подання декларацій акцизного податку.

Фізичні особи – підприємці на спрощеній системі оподаткування які мають обсяг понад 1 млн. грн. повинні застосовувати РРО

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області вкотре нагадують, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої і третьої груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) зобов’язані у разі: перевищення в календарному році незалежно від обраного виду діяльності обсягу доходу понад 1000000 гривень.

Також, обов’язково застосовуються РРО продавці лікарських засобів та при здійсненні реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, незалежно від групи єдиного податку та обсягу річного доходу; здійснення роздрібної торгівлі підакцизних товарів, у тому числі пивом у пляшках і бляшанках, проводити розрахункові операції на повну суму покупки через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів.