На Буковині стартувала операція «Урожай – 2019»

В області розпочалася операція “Урожай-2019”, ініційована Головним управлінням ДФС у Чернівецькій області. В ході її проведення спеціальні робочі групи, щоб упередити схеми ухилення, найбільш ретельно вивчатимуть правильність і повноту сплати земельного податку та орендної плати за землю, особливо фермерськими господарствами і фізичними особами-підприємцями. Також контролери встановлюватимуть реальну кількість працівників, задіяних у сільгоспроботах, фактичне використання сільгоспугідь, а також здійснюватимуть перевірки щодо дотримання законодавства при виплаті заробітної плати.

Заходи у рамках операції “Урожай 2019” направлені на протидію оборудкам у сфері земельних відносин і мають максимально забезпечити детінізацію аграрного сектору економіки, зокрема, земельних ділянок та найманих працівників, залучення їх до оподаткування та і як результат – збільшення надходжень до бюджетів територіальних громад роз’яснює  очільник фіскального відомства області Віталій Шпак.

Задля успішного проведення операції – продовжує Віталій Петрович – визначено механізми з виявлення тіньових користувачів землі, посилено співпрацю усіх гілок влади на місцях, будуть використані всі можливості для створення повного переліку платників за землю та легалізації доходів громадян у агросекторі.

Чернівецька митниця ДФС за п’ять місяців 2019 року перерахувала до Держбюджету понад 2 мільярди гривень податків

У січні – травні 2019 року Чернівецькою митницею ДФС фактично перераховано до Державного бюджету України майже 2 мільярди 94 млн. грн., що перевищує аналогічний показник 2018 року на майже 1 мільярд 6 млн. грн. У розрізі митних платежів надходження склали: мито – 295,7 млн. грн., ПДВ – 1351,4 млн. грн., акциз – 361,2 млн. грн., єдиний збір, плата за митне оформлення, інші надходження – 85,7 млн. грн.

Загальний товарообіг вантажів через митні пости Буковини за п’ять місяців цього року становить 343,8 млн. дол. США, (у січні – травні 2018 року  – 275,4 млн. дол. США). Серед них, імпорт – 245,0 млн. дол. США ; експорт – 98,8 млн. дол. США.

Зовнішньоторговельні операції впродовж звітного періоду здійснювали 749 осіб (зростання у звітному періоді кількості працюючих суб’єктів ЗЕД – на 3,6 %).

За цей період запроваджено 1015 справ про порушення митних правил, де загальна вартість предметів правопорушень понад 43,4 млн. грн. Також, митники краю від початку року направили до правоохоронних органів Чернівецької області 17 повідомлень про протиправні діяння, що містять ознаки злочину.

Серед бюджетоформуючих товарів у січні- травні  2019 року були: засоби наземного транспорту, електричні машини та обладнання; відео- та аудіоапаратура, овочі і бульбоплоди, одяг трикотажний, одяг текстильний, реактори, котли, машини, обладнання.

Запитання від платника

Приватний підприємець не веде діяльність і має борг з ЄСВ. Чи можна у такому випадку  розстрочити заборгованість?

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області роз’яснюють, Закон № 2464 встановлює, що ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати єдиного внеску чинним законодавством не передбачено.

У разі якщо ФОП не отримано дохід у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.