В одну мить люди залишились без даху над головою

 

Те, що відбулось ввечері понеділка, 20 травня, у деяких селах Глибоцького району важко описати одним словом. Чи то був смерч, чи торнадо, чи ураган, чи буревій — ніхто точно не може сказати. Проте, одне відомо на сто відсотків — цей природній катаклізм наробив дуже багато біди: зірвав дахи з будинків людей, вирвав дерева із землі разом з корінням, залишив людей без електропостачання.

Серед сіл, які постраждали найбільше — Сучевени та Просіка. Наслідки стихії у цих населених пунктах є вельми серйозними. Зокрема, за попередньою інформацією Чернівецької ОДА, у Сучевенах пошкоджено покрівлі десяти житлових будинків, а також повалено п’ятнадцять дерев. У сусідньому з Сучевенами селі — Просіці, стихія пошкодила дахи трьох будинків.
Наробив біди ураган і в Кам’янці. Як розповів редакції сільський голова Йосип Шмідт, постраждали чотири будинки, з яких було зірвано дах та побито вікна, а також були повалені дерева.
Варто додати ще й те, що внаслідок негоди піднявся і рівень води у річці Сірет.
Як розповідають очевидці, у вечір понеділка у цих селах спостерігалась моторошна картина, як в фільмах страху: у домівках відключилось світло, з неба ніби сипалось каміння, вітер кружляв уламками дерев і кидав їх куди завгодно.
На превеликий жаль, останнім часом наші населені пункти страждають все більше і більше внаслідок різних природних явищ. Окрім Глибоччини, цими днями в епіцентрі негоди опинились й інші райони. У Сторожинці затопило вулиці та двори домогосподарств, а в Їжівцях та Давидівці були підтоплені городи. А декількома днями раніше ще страшніша трагедія сталась у Вашківцях, Вижницького району: ударом блискавки вбило двох чоловіків, які пасли худобу у полі.
І, мабуть, настав час задуматись: чому так відбувається? Чи можливо потрібно нарешті перестати невпинно рубати ліси, забруднювати повітря і воду?

Георгій СЕМЕНЮК.
На фото: наслідки урагану у Сучевенах.
Фото Олени Бурли.