Геннадій Зубко: за рахунок реформи децентралізації ми змінюємо менеджмент держави

На цьому наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час круглого столу з головами ОТГ Чернівецької області.

Сьогодні у Чернівецькому Центрі розвитку місцевого самоврядування відбулася зустріч із головами ОТГ Чернівецької області. У робочій нараді взяли участь заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, в.о. голови ОДА Михайло Павлюк , заступники голови ОДА Ігор Богатирець та Василь Гостюк, народні депутати.

Геннадій Зубко відвідав дитячий садок у с. Валя Кузьміна та с. Волоку Глибоцького району (Волоківська ОТГ).
За  словами міністра децентралізація сприяє консолідації населення України та Чернівецької області зокрема: «Якщо ми хочемо бути частиною НАТО та ЄС, ми повинні досягнути того рівня внутрішнього розвитку, який є в Польщі, Румунії, Угорщині та інших країнах-членах Євросоюзу. Вважаю, що за рахунок реформи децентралізації ми змінюємо менеджмент держави. На сьогодні 77,6% населення країни проживає в ОТГ, які займають 82,5% території держави».

Успіхи реформи децентралізації підтверджені реальними прикладами, один з них – Глибоцька ОТГ у Чернівецькій області, голова якої Григорій Ванзуряк взяв участь у зустрічі.

«Сьогодні маємо тенденцію до об`єднання громад. Думаю, якщо громада працює і до неї хочуть долучитись інші – це є досить хорошим результатом, наслідки якого є уже видимі. Проаналізувавши градацію того, що з 2015 року має місцеве самоврядування і що мало до цього часу, можу сказати, що раніше це було безресурсне, обділене повноваженнями самоврядування з постійними наклепами людей на різні проблеми. У 2015 році бюджет Глибоцької селищної ради складав 4,8 млн. грн, 2016 році – 22 млн. грн. власних надходжень, 2017 – 32 млн. грн., 2018 – 47 млн. грн. Ось що, на мою думку, є основним результатом децентралізації», – підкреслив голова Глибоцької ОТГ Григорій Ванзуряк.