Лікар назвав рослину, яка допоможе зміцнити імунітет у сезон застуд: вона дуже поширена

Восени зростає вразливість дітей та дорослих до сезонних інфекцій, передусім до респіраторних вірусів. Більшість людей можуть зменшити ризики застуди завдяки здоровому способу життя. Окремий профілактичний напрямок традиційно складає прийом імуномодуляторів, серед яких мабуть найбільш відомими є вітамін С та ехінацея.
Завідувач кафедри громадського здоров’я та нутриціології НУБіП України Олег Швець пояснив, чи корисно вживати препарати на основі ехінацеї.

Сьогодні препарати ехінацеї пурпурової є популярними безрецептурними рослинними засобами, які використовують при застуді. Також вони застосовуються для лікування болю, запалення, мігрені та інших проблем зі здоров’ям.
Рослини ехінацеї містять вражаюче різноманіття активних сполук, таких як кавова кислота, алкаміди, фенольні кислоти, розмаринова кислота, поліацетилени тощо. Дослідження пов’язують ехінацею з багатьма перевагами для здоров’я, серед яких — зменшення запалення, покращення імунітету та зниження рівня цукру в крові.

БАГАТА НА АНТИОКСИДАНТИ

Містить флавоноїди, цикорієву та розмаринову кислоти. Ці антиоксиданти допомагають захистити клітини від окислювального стресу, який пов’язують із хронічними захворюваннями, як діабет, серцеві захворювання тощо. Антиоксидантів найбільше в екстрактах квітів і коренів рослин. Також в ехінацеї є сполуки алкаміди, що посилюють антиоксидантну активність.

ПОЗИТИВНО ВПЛИВАЄ НА ІМУННУ СИСТЕМУ

Численні дослідження показали, що ехінацея допомагає імунній системі боротися з інфекціями та вірусами, що сприяє швидшому одужанню. Це одна з причин, чому її часто використовують для профілактики або лікування застуди.

“Згідно з дослідженнями, ехінацея може знизити ризик розвитку інфекції верхніх дихальних шляхів на 22%. Однак науковці не виявили істотного впливу на тривалість хвороби. Багато досліджень на цю тему погано розроблені та не показують реальної користі. Через це важко зрозуміти, наскільки ефективний прийом ехінацеї від застуди. Іншими словами, хоча ехінацея здатна підвищити імунітет, її вплив на застуду поки незрозумілий. Водночас, існує не так багато рослин з подібним потенційним імуностимулюючим ефектом, тому прийом ехінацеї можна розглянути в якості додаткової профілактики або лікування застуди за відсутності протипоказань.”, – зазначив медик.

ЗМЕНШУЄ ВІДЧУТТЯ ТРИВОГИ

Останніми роками препарати з ехінацеї стали потенційним засобом для лікування тривоги. Деякі раніші дослідження виявили, що ці рослини містять сполуки, які зменшують відчуття тривоги: алкаміди, розмаринова та кавова кислоти. Так, прийом 40 мг екстракту ехінацеї двічі на день протягом тижня значно зменшив тривогу порівняно з плацебо.

МАЄ ПРОТИЗАПАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ

Запалення є природним способом організму сприяти загоєнню та захисту. Іноді воно може вийти з-під контролю і тривати довше, ніж потрібно. Це підвищує ризик хронічних захворювань та інших проблем зі здоров’ям.
Кілька досліджень показали, що ехінацея зменшує надмірне запалення. В одному дослідженні на мишах сполуки ехінацеї знизили важливі маркери запалення та втрату пам’яті, спричинену запаленням. В іншому 30-денному дослідженні за участі дорослих з остеоартритом, прийом добавки, яка містила екстракти імбиру та ехінацеї, значно зменшив запалення, хронічний біль і набряк.

СПРИЯЄ ЗАХИСТУ ВІД ПОЯВИ ЗЛОЯКІСНИХ НОВОУТВОРЕНЬ

Рак пов’язаний з неконтрольованим розростанням клітин. Дослідження in vitro демонструють, що екстракти ехінацеї здатні пригнічувати ріст ракових клітин і навіть викликати їх загибель. Результати дослідження in vitro 2012 року продемонстрували,
що екстракт ехінацеї пурпурової та цикоринова кислота, яка міститься в цій рослині, викликає загибель ракових клітин. В іншому старішому дослідженні in vitro екстракти рослин ехінацеї (ехінацеї пурпурової, вузьколистої та блідої) вбивали ракові клітини підшлункової залози та товстої кишки, стимулюючи процес апоптозу, тобто контрольованої загибелі клітин. Вважається, що цей ефект виникає завдяки властивостям ехінацеї зміцнювати імунітет.
Наразі не виявлено взаємодії препаратів з ехінацеї зі звичайними методами лікування раку, однак новіші дослідження за участі людей були б цікавими та перспективними.

ПОТЕНЦІЙНІ ПОБІЧНІ ЕФЕКТИ

Продукти з ехінацеї є безпечними та добре переносяться при короткочасному застосуванні. Деякі дослідження показують, що вони також безпечні для тривалого використання.
Найпоширеніші побічні ефекти, про які повідомлялося, включають незначні проблеми з травленням і висипання на шкірі. Вкрай рідко трапляється алергія на ехінацею, що може спричинити побічні ефекти, такі як кропив’янка, набряки та анафілаксія.
Оскільки ехінацея стимулює імунну систему, людям з автоімунними розладами або тим, хто приймає імуносупресивні препарати, слід проконсультуватися з лікарем щодо доцільності і безпечності її прийому.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ДОЗУВАННЯ
Дієтичні добавки та інші продукти з ехінацеєю дуже різноманітні, що ускладнює встановлення стандартної рекомендованої дози. Крім того, вони часто можуть не містити кількостей, які заявлені на етикетці.

Менше з тим, результати досліджень демонстрували, що для підтримки імунітету ефективні такі дози:
🔸 сухий порошкоподібний екстракт: 300–500 мг ехінацеї пурпурової тричі на день;
🔸 настоянки рідких екстрактів: 2,5 мл тричі на день або до 10 мл на день.

Ці рекомендації призначені для короткочасного використання. Найкраще слідувати інструкціям, які додаються до конкретної дієтичної добавки.

Джерело інформації: https://molbuk.ua/index.php?newsid=322340