Навчальний візит до Польщі – обмін досвідом та польські ідеї для нових проєктів у Глибоцькій громаді

З 26 по 31 серпня 2024 року начальник відділу економічного розвитку та інвестицій Глибоцької громади перебувала з навчальним візитом у Польщі, зокрема у Мазовецькому воєводстві.

П’ятиденний навчальний візит до Польщі був насичений зустрічами та обговореннями в місцевих адміністраціях Мазовецького воєводства.

Перший день візиту ознайомив учасників візиту з особливостями польської системи місцевого самоврядування, включаючи повноваження гмін, повітів та воєводств. Важливою частиною програми стала зустріч з Національною господарською палатою, де обговорювали розвиток підприємництва та співпрацю між польськими та українськими громадами.

На другий день ми відвідали міську адміністрацію Гродзіськ Мазовецький, ознайомилася з роботою відділу економічного сприяння, повітового центру зайнятості. Окрім того, нас вразила інноваційність Гродзіської Медіатеки – центр культури, який поєднує сучасні бібліотечні технології з простором для творчого розвитку жителів громади.

Третій день був присвячений обговоренням у Плонській міській адміністрації, де обговорювались питання соціально-економічного розвитку, інвестицій в ІТ-інфраструктуру, а також діяльність комунальних систем, зокрема системи теплопостачання, системи збору та переробки відходів, що наочно продемонстрували представники громади гостям на муніципальних підприємствах.

Четвертий день включав зустрічі з представниками місцевої влади та громадських організацій у Юзефові. Обговорювали моделі соціального діалогу з мешканцями та організаціями громадянського суспільства. Також учасники ознайомилися із зонами відпочинку та спорту міста.

Заключний п’ятий день відбувся в громадах Седльце та Вішнев, де обговорювали реалізацію програми Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027 для розвитку регіону, а також можливості локальної співпраці зокрема на прикладі промоції через активний туризм та підтримку місцевих організацій.

Хочеться зазначити на важливості постійного перейняття досвіду та налагодження нових партнерських відносин. У світі, що постійно змінюється, досвіду не буває забагато. Кожна нова зустріч, кожен обмін думками та практиками відкриває нові можливості для розвитку та вдосконалення наших громад.

Повернувшись в громаду для команд ради було проведено презентацію та детальну розповідь про те, що вдалося побачити у навчальному візиті, а також відбулося обговорення ідей  взятих за приклад із польських громад у можливе впровадження в нашій громаді, зокрема впровадження «розумних» електромереж та інвестицій в ІТ-інфраструктуру, створення системи активного соціального діалогу між владою, мешканцями та громадськими організаціями, система збору та переробки побутових відходів.

Проте важливо розуміти, що такі масштабні проєкти не можуть бути реалізовані одразу та ще за один рік. Для їх впровадження потрібен час, значні фінансові ресурси та підготовка. Наприклад, створення сучасної медіатеки або системи управління відходами – це кроки, які потребують проєктування та співпраці з інвесторами та партнерами.

Водночас є ідеї, які ми можемо почати реалізувати вже. Протягом навчального візиту ми бачили багато зон, які були облаштовані спеціально для комфортного перебування жителів на вулиці, зокрема місця між житловими будинками, зони відпочинку біля річки, а також цікаве місце в центрі міста Юзефув, де облаштовано лавочки біля штучно створеної стіни із дерева, куди подається вода – і це за словами представниці гміни одне із найулюбленіших місць жителів, де можна просто посидіти і подихати свіжістю та вологою. Однією із схожих ідей може бути доповнення зони відпочинку і в нашому центральному парку. Завдяки підтримці Програми DOBRE, Глибоцька громада вже має розроблений концепт-проєкт культурно-громадського простору в центральному парку. Наприклад, створення сімейної зони, або тихої зон для релаксації – це ті речі, які можуть зробити наше селище більш комфортним уже найближчим часом.

Тож поки ми плануємо масштабні ініціативи на майбутнє, перші кроки можуть бути зроблені вже зараз – і парк стане першим прикладом цього руху вперед.

 

Реалізація навчального візиту до Польщі стала можливою за підтримки Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Фонду розвитку місцевої демократії ім. Єжи Регульского (FRDL, Польща).

ПРЕЗЕНТАЦІЮ МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ ТУТ

Джерело: https://hlyboka-gromada.gov.ua/news/1726238565/