Увага! Найвищий клас пожежної небезпеки триває!

Коли температура повітря “зашкалює”, варто нагадати про правила поведінки у пожежонебезпечний період, яких повинні дотримуватись громадяни, аби запобігти виникненню пожеж.
До того ж, за прогнозом Українського гідрометеорологічного центру, у липневий період  по всій території України зберігатиметься найвищий клас пожежної небезпеки – 5.

Тож ДСНС закликає громадян дотримуватися елементарних правил безпеки, а також проводити профілактично-роз’яснювальну роботу зі своїми дітьми, адже одним з небезпечних чинників, які можуть спричинити пожежу є дитячі пустощі з вогнем.

Важливо не допускати спалювання сухої рослинності, стерні, адже саме з цієї причини полум`я нерідко перекидається на лісові насадження, що може призвести до лісових пожеж та досягнути рівня надзвичайної ситуації.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання, до прикладу, післяжнивних залишків призводить до цілої низки небезпек.

При спалюванні стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин. Саме із спалювання стерні на полях починається більшість пожеж.

Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків. Якщо ведеться спалювання стерні на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза.

  • Дим і вогонь являються напівпровідниками і за відповідних умов здатні стати причиною короткого замикання ліній електропередач, що несе за собою руйнівні наслідки для цілих населених пунктів. Дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини.

Якщо ви відпочиваєте на природі, варто пам’ятати, що порушення правил пожежної безпеки несе загрозу навколишньому середовищу і становить небезпеку для життя людей.

Отож, нагадуємо, що протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

  1. Розпалювати багаття у лісі.
  2. Заїжджати на територію лісового фонду на транспортних засобах.
  3. Відвідувати ліс із переважанням хвойних насаджень за 5 класу пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека).
  4. Палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки.
  5. Залишати в не передбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір`я тощо.
  6. Палити або користуватися відкритим вогнем під час проведення робіт з паливно-мастильними матеріалами (переливання пального, заправляння двигунів тощо).
  7. Використовувати на полюванні пижі, виготовлені з горючих або здатних тліти матеріалів.
  8. Розміщувати ближче ніж за 100 м від хвойного лісу, 50 м – змішаного, 20 м – листяного склади паливно-мастильних та інших горючих матеріалів, автозаправні станції та вогненебезпечні виробництва, смітники, житлові та виробничі приміщення.
  9. Спалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду та на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу.
  10. Залишати під час будівництва доріг, газопроводів, нафтопроводів, мереж електропередачі, зв`язку, радіофікації, інших комунікацій та об`єктів деревні залишки і горючі матеріали.
  11. Звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

Нагадуємо, що випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншої природної рослинності або її залишків та опалого листя без дотримання встановленого порядку – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 3060 грн. до 6120 грн, і на посадових осіб – від 15300 грн до 21420 грн.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6120 грн до 12240 грн, і на посадових осіб – від 21420 грн до 30600 грн.

За порушення вимог пожежної безпеки в лісах – тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1530 грн до 4590 грн і на посадових осіб – від 4590 грн до 15300 грн.

У разі виникнення пожежі слід негайно телефонувати 101, повідомляти про це лісогосподарські підприємства, територіальні підрозділи ДСНС України, місцеві органи влади.

Пожежу легше попередити, ніж загасити!

Джерело: https://hlyboka-gromada.gov.ua/news/