Реальна міра покарання за ухилення від призову за мобілізацією

Днями вироком Глибоцького суду особу засуджено із застосуванням ст. 69 КК України до 2 років позбавлення волі.

Досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачений, будучи військовозобов’язаним, у зв’язку із оголошенням загальної мобілізації і призовом на військову службу в Збройні Сили України за мобілізацією у відповідності до вимог Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Указу Президента України № 69/2022 від 24.02.2022 року «Про загальну мобілізацію», затвердженого Законом України №2105-ІХ від 03 березня 2022 року отримав направлення на медичний огляд військово-лікарською комісією з метою визнання ступеня придатності по призову за мобілізацією.

04 березня 2024 року обвинувачений пройшов військово-лікарську комісію, за наслідками якої його визнано придатним для проходження військової служби. Після чого останній отримав повістку про явку на 05 березня 2024 року  о 09 год. до другого відділу Чернівецького РТЦК та СП, для подальшого відправлення до військової частини. Одночасно з цим, громадянин був попереджений про кримінальну відповідальність за ухилення від призову за мобілізацією.

05 березня 2024 року обвинувачений  діючи умисно, з метою ухилення від призову за мобілізацією, без поважних на те причин, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх наслідки і бажаючи їх настання, будучи придатним до військової служби та не маючи права на відстрочку від призову на військову службу за мобілізацією, передбачену ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не прибув у вказаний час до другого відділу Чернівецького РТЦК та СП, для подальшого відправлення до військової частини та не повідомив про причини не прибуття.

Таким чином, даними умисними діями обвинувачений вчинив кримінальне правопорушення, передбачене  ст. 336 КК України, тобто ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

Повідомляє Прокуратура Глибоцького суду.