Кримінальна відповідальність за незаконне переправлення осіб через кордон України не лякає

Кримінальна відповідальність за незаконне переправлення осіб через кордон України не лякає осіб, які бажають нажитися на цій протиправній діяльності.

Досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачений, за попередньою змовою із невстановленою даний час особою, вступив у попередню злочинну змову з невстановленими особами,  які добре орієнтуються на місцевості в прикордонній зоні Чернівецького району Чернівецької області, тобто в місці – лінії розмежування державного кордону України та Республіки Румунія.

У період часу з 27 травня 2024 року по 28 травня 2024 року особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, підшукала 3-х осіб чоловічої статі призовного віку з числа громадян України, які бажали незаконно перетнути державний кордон України. При цьому завчасно обумовлено порядок незаконного переправлення через державний кордон України ухилянтів та узгодила із ними оплату за вказані незаконні послуги, а саме: один із них надав передоплату в сумі 2000 євро у м. Чернівці, а грошові кошти в сумі 2000 євро зобов’язувався передати після переправлення через кордон України; інший ухилянт надав передоплату в сумі 1000 доларів США в невстановленому транспортному засобі в м. Чернівці, а грошові кошти в сумі 2000 доларів США зобов’язувався передати після незаконного перетину кордону; ще інший ухилянт  в м. Чернівці надав передоплату за незаконні послуги в сумі 1500 доларів США та зобов’язувався надати 1500 доларів США після переправлення його через державний кордон.

В подальшому, цього ж дня, обвинувачений використовуючи декілька невідомих транспортний засіб, здійснив перевезення ухилянтів із м. Чернівці до меж населеного пункту с. Багринівка, Чернівецького району, де останніх було затримано прикордонним нарядом відділення інспекторів прикордонної служби «Черепківці» 31 прикордонного загону в напрямку державного кордону України та Республіки Румунія, що знаходиться в адміністративних межах с. Біла Криниця, Чернівецького району, Чернівецької області.

За ч. 3 ст. 332 КК України передбачено кримінальну відповідальність у виді позбавлення волі на строк від семи до дев’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Повідомляє начальник Глибоцького відділу

   Чернівецької окружної прокуратури

 Ігор ДИМЧУК