В Україні до кінця листопада подорожчають найпопулярніші категорії продуктів

До кінця поточного місяця очікується подорожчання від 3% до 8% найпопулярніших категорій продуктів харчування.

Відповідну заяву зробив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка.

За його словами, ціни на продукти зростатимуть, зокрема на молочну продукцію та овочі, причому цінники зміняться вже у поточному місяці.

“Овочі будуть додавати у вартості щомісяця, залежно від обсягу їхньої пропозиції. У середньому на овочі ціни зростуть на 8% до кінця осені. Молочні продукти – на 5%”, – прогнозує експерт.

Аналітик підкреслив, що темпи зростання цін на продукти залежатимуть також від ситуації в Україні – якщо повторюватимуться масовані ракетні удари по енергосистемі і будуть блекаути, зберігання продукції ускладниться. Максим Гопка додав, що аномальних цінових вагань не очікується.

Нагадаємо, в Україні спостерігається тенденція на зниження вартості цибулі. Якщо торік цей продукт коштував 23 гривні, то зараз – 12. Є ймовірність, що вона буде дешевшати надалі. За даними сайту “Мінфін” можна відстежити, наскільки впала в ціні цибуля порівняно з минулим місяцем. Наразі найдорожчою цибуля є біла і коштує вона в середньому 26,30 грн.

Водночас, у серпні 2023 року середні споживчі ціни на гречані крупи в Україні зменшилися до 45,61 грн/кг, що на 6,3% менше, ніж на початку повномасштабної війни. Зростання цін на гречку тривало до вересня 2022 року, а потім, з надходженням продукції нового врожаю, розпочалося поступове зниження, яке триває донині і має всі перспективи для продовження.

Джерело: https://molbuk.ua/