Ще трішки тепла: в Укргідрометцентрі розповіли, скільки триватиме метеорологічне літо

Синоптик Українського гідрометеорологічного центру Наталія Птуха розповіла, що буде з погодою: скільки ще в Україні триватиме метеорологічне літо та що є ознакою настання метеорологічної осені. Про це вона сказала в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання щодо того, чи настала вже метеорологічна осінь.

«Метеорологічна осінь ще не настала… У нас продовжується метеорологічне літо. Або кліматичне, як його ще називають. І завершенням метеорологічного літа вважається, коли середня добова температура складає протягом трьох днів, не менше ніж три дні, 15 градусів і менше», – пояснила Птуха. Наразі ж середня добова температура для Київської області та багатьох інших регіонів становить від 17 до 20 градусів.

«Трішки нижче, можливо, сьогодні. Адже в нас зараз через територію України розпочинає проходити холодний атмосферний фронт із заходу. Його вплив уже відчули західні області. Він просувається далі», – зазначила синоптик. «Цей фронт трішки зіб’є температуру, але не сильно. Адже після нього знову на територію України впливатиме поле підвищеного тиску. Погода без опадів і сонечко забезпечать в денні години температуру в межах 19-24 градусів. І середньодобова температура не буде нижча ніж 15 градусів», – розповіла Птуха.

Так, на запитання, скільки ще триватиме метеорологічне літо, не враховуючи цієї невеличкої перерви, експерт сказала: «За прогнозами, найближчі днів, до 10-ти. Середина третьої декади. Тобто числа до 25-го, скажімо, наскільки ми можемо прогнозувати». Птуха також наголосила, що наразі – не «бабине літо», як дехто помилково вважає. «Це не можна так називати. Це продовжується тепла погода, м’який перехід з літа в осінь», – пояснила вона.

Синоптик пояснила, що офіційно не існує такого визначення як «бабине літо» – це таке собі народне визначення. «І це, скажімо так, вважають, коли вже після перших заморозків, після першого арктичного вторгнення холоду знову настає період теплої погоди, коли антициклон, без опадів і сонячно. Переважно, це у нас десь на кінець вересня-жовтень припадає цей період», – сказала Птуха.

 

 

Джерело: https://acc.cv.ua/news/