У Михайлівці відкрили перший на Буковині музей бджільництва

Музеї бувають різними, але музеїв бджільництва не так вже й багато, принаймні про їх існування на території нашої області до недавніх пір я не чув. Відтак, тим приємнішою стала новина про те, що такий музейний заклад з’явився днями у Глибоцькому районі. Сталось це у селі Михайлівка в апітерапевтичному оздоровчому комплексі «Мивіра», першому і наразі єдиному подібному центрі, який функціонує на Буковині.

Ще навесні, коли я мав зустріч з господарем комплексу Михайлом Баловсяком, він розповідав, що мріє відкрити і музей бджільництва. Підтримав цю ідею і депутат селищної ради Микола Рубанець, який подарував на відкритті центру апітерапії старовинну медогонку, яка і стала першим експонатом майбутнього музею.

І ось минулого тижня плани втілились у життя. Отож, відтепер у «Мивірі» можна не тільки завітати на екскурсію та оздоровитись, але й побачити цікаві музейні експонати, які знайомлять поближче з бджолиною справою. А подивитись, справді, є на що, адже музей, по суті, ввібрав у себе ввесь той шлях, який пройшов пасічник М. Баловсяк.
— Нарешті ви можете побачити з чого все починалось: перший вулик нашої пасіки, медогонку дев’ятнадцятого століття і сучасні медогонки, зможете відчути себе справжнім пасічником з інструментами бджоляра та поміряти костюм чи шапки пасічника. Все це у поєднанні з захоплюючими історіями про двадцяти семи літній стаж бджільництва залишить не тільки яскраві враження, а ще й солодкий після смак меду, — зазначають у Михайлівському центрі апітерапії.
І наостанок хочу наголосити, що перший музей бджільництва у нашій області був відкритий саме М. Баловсяком зовсім невипадково, адже він є одним із найдосвідченіших бджолярів Буковини. Він займається бджолами майже 30 років, володіючи потужною пасікою, яка нараховує близько 270 сімей. Михайло Васильович має і власну майстерню, де виготовляє все, що необхідне у бджолинній справі. Також реалізує так звані бджолині пакети: один пакет складається з матки та 4 рамок від вулика, а його покупцями є люди чи не зі всієї України. А навесні він заснував у рідній Михайлівці апітерапевтичний оздоровчий комплекс, проект який був здійснений за підтримки Австрійської Агенції Розвитку та Програми розвитку ООН в Україні. Отож, кому, як не йому, судилось прикласти руку і до відкриття першого музею бджільництва на Буковині.
Георгій СЕМЕНЮК.

Фото надані центром апітерапії «Мивіра».

P. S. А матеріал про апітерапевтичний оздоровчий комплекс «Мивіра», який відкрили навесні, можете прочитати за цим посиланням http://hlyboka.rayon.cv.ua/…/128-u-mihaylvc-vdkrivayetsya-p…